Θήβα, η πόλη των αμέτρητων ιστοριών σε μια ανοιξιάτικη εκδρομή

  

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στη Βάγια | @Ε.Τ.

Μια Κυριακή της άνοιξης, κάτω από έναν ήλιο που κρυβόταν πίσω από σύννεφα, η ομάδα του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ναυπλίου «Άγιος Αναστάσιος» ταξιδεύει προς τη Θήβα. Η πόλη μας υποδέχεται με τον αέρα της αρχαίας ιστορίας να πλανάται γύρω της.

Η Θήβα δεν είναι απλώς μια σύγχρονη πόλη, αλλά μια ζωντανή αναφορά στο παρελθόν, όπου οι αρχαίοι ήρωες και μύθοι ακόμα ψιθυρίζονται μέσα από τα σοκάκια και τα πεζοδρόμια της. Από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, η πόλη ζει πάνω από τις ίδιες της τις αρχαιότητες. Κάθε κτίσμα, κάθε γωνιά, κρύβει μια ιστορία που περιμένει να αποκαλυφθεί.

Στην περιοχή των Βαγίων, περίπου 14 χιλιόμετρα από τη Θήβα, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου. Η μονή, που ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα, έχει βιώσει τους κραδασμούς της ιστορίας, από την Επανάσταση του 1821 έως τη σύγχρονη εποχή. 

Σήμερα, λειτουργεί ως γυναικεία μονή και είναι ένα από τα πιο ήσυχα και πανέμορφα θρησκευτικά καταφύγια της Βοιωτίας. Η περιοχή γύρω από τη μονή συνδέεται με τη μυθολογία και την ιστορία του Οιδίποδα, καθώς εκεί το τέρας της Σφίγγας έθετε γρίφους στους περαστικούς, θρυλικοί για το τέλος του Οιδίποδα.

Φωτογραφία | Ιερά Μόνη Ιωάννη Θεολόγου Βάγιας | @ Κ.Χ.Τ.

Ο επόμενος σταθμός μας είναι στην περιήγηση ο ναός του Ευαγγελιστή Λουκά, ο οποίος χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και συνδέεται με την παρουσία του Αγίου Λουκά στην πόλη. 

Το αρχιτεκτονικό έργο του ναού είναι εντυπωσιακό, με την παράδοση να λέει ότι εδώ μαρτύρησε και ετάφη ο Άγιος. Η σχέση της Θήβας με τον χριστιανισμό είναι ζωντανή μέχρι σήμερα, με το ναό να αποτελεί σημείο θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας.

Φωτογραφία | @Ε.Τ.



Μετά την επίσκεψη στο ναό, ακολουθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας. Το μουσείο, με τα οργανωμένα εκθέματα από την προϊστορική έως και την κλασική εποχή, μας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ταξιδιού στο χρόνο. 

Τα εκθέματα, όπως τα νεολιθικά εργαλεία, τα μαρμάρινα ειδώλια και τα χρυσά αντικείμενα της Μυκηναϊκής εποχής, μας φέρνουν πιο κοντά στους ανθρώπους του παρελθόντος. Η αίσθηση ότι αυτά τα αντικείμενα είχαν αγγίξει ανθρώπινα χέρια πριν από χιλιάδες χρόνια μας μεταφέρει στον αγροτικό αλλά πολιτισμένο κόσμο της Θήβας.

Μαζί με τα ευρήματα, το μουσείο αφηγείται τη μυθική πλευρά της Θήβας. Από τον Ηρακλή και τον Διόνυσο, μέχρι την ιστορία του Οιδίποδα και της τραγωδίας, η Θήβα ήταν πάντα το σπίτι των ηρώων και των θεών. Στις προθήκες του μουσείου βλέπουμε παραστάσεις από τα έργα του Αισχύλου και του Σοφοκλή, και η σχέση της Θήβας με το αρχαίο θέατρο είναι ξεκάθαρη.

Φωτογραφία | Αεροφωτογραφία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας | @ΕΑΒ

Φωτογραφία | Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας | @ Κ.Χ.Τ.


Η περιήγηση ολοκληρώνεται στην πλατεία Επαμεινώνδα, όπου καθίσαμε για λίγο να απολαύσουμε τον καφέ μας, έχοντας στο μυαλό μας τη μάχη των Λεύκτρων και τη θυσία των Θηβαίων στο πέρασμα των αιώνων. Η Θήβα δεν είναι απλώς μια πόλη, είναι η ψυχή του ελληνικού δράματος, το σπίτι των ανθρώπων που έζησαν τον μύθο τους.

Φωτογραφία | Τα μέλη του συλλόγου στο προσκύνημα στον
Ιερό Ναό του Ευαγγελιστή Λουκά | @ Κ.Χ.Τ

Τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου Χαράλαμπος Πανούσης και η γενική γραμματέας Αθηνά Μαυροθαλασσίτη αλλά και τα υπόλοιπα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων «Άγιος Αναστάσιος» πραγματοποίησαν την επίσκεψη στην Θήβα από τον αρχαιολόγο Κώνσταντινο Τζιαμπάση που συνόδευσε  την επίσκεψη.

Η εκδρομή αυτή, αν και σύντομη, αφήνει μια αίσθηση ότι κάτι από την ιστορία και τη μυθολογία της Θήβας έχει αποτυπωθεί στην ψυχή μας. Όπως έγραψε η κυρία Μαρίνα, «Η Θήβα δεν τελειώνει. Μονάχα ξεκινά». Θα επιστρέψουμε, γιατί οι ιστορίες της πόλης της Θήβας δεν έχουν τέλος.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη