Ουκρανία –Το μεγάλο πλάνο | Ακόμα κι αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να εφευρεθεί του Λεωνίδα Βατικιώτη

  


Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπύκνωσε αντιθέσεις που κυοφορούνταν δεκαετίες και προκάλεσε μια νέα ισορροπία δυνάμεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τον πόλεμο από το 2014 κιόλας, με το φασιστικό πραξικόπημα του Ευρω-Μεϊντάν, για να διασφαλίσουν την πρωτοκαθεδρία τους, στοχεύοντας στο μοναδικό κράτος που θα μπορούσε, δυνητικά, να τις αμφισβητήσει.

 

Η επανάσταση των σχιστολιθικών εξορύξεων επιτάχυνε την ανάγκη διακοπής των ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ και τον εξοβελισμό της Ρωσίας από την ευρωπαϊκή αγορά μέσω των οικονομικών κυρώσεων. Το τρόπαιο της Ουάσιγκτον ήταν η θωράκιση και αναβάθμιση την παγκόσμιας ηγεμονίας της. 

Ο πόλεμος μετέτρεψε την ΕΕ σε άβουλο και πειθήνιο άθυρμα της Ουάσιγκτον. Η Ευρώπη παραιτήθηκε από κάθε φιλοδοξία να αποτελέσει ένα ανεξάρτητο κι ανταγωνιστικό στις ΗΠΑ ιμπεριαλιστικό κέντρο.

Στο εσωτερικό της ΕΕ ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε νέα ώθηση στη χρόνια αντιδραστική της στροφή, κανονικοποίησε τον νεοφασισμό και τη λογοκρισία, επισημοποίησε τη Ρωσοφοβία και καταδίκασε σε πρόωρο θάνατο κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Εμφάνισε ως αναγκαία την ανάδυση της πολεμικής οικονομίας που απορροφά δισεκατομμύρια ευρώ από τη δημόσια υγεία και παιδεία. 

Η Ουκρανία ακόμα κι αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να εφευρεθεί για να ανοίξει την αυλαία μιας νέας εποχής πολέμων και βίας, φτώχειας και καταπίεσης με πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ. 

Το βιβλίο παραθέτει τα ιστορικά και πρόσφατα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην πιο αιματηρή σύγκρουση στη μεταπολεμική Ευρώπη. 

Ο Λεωνίδας Βατικιώτης είναι απόφοιτος του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Η διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών είχε ως θέμα τη θεωρητική διαμάχη γύρω από την ερμηνεία του Ρόμπερτ Μπρένερ για τις αιτίες της οικονομικής κρίσης του 1973. 

Από το 1992 εργάζεται στη δημοσιογραφία. Έχει συνεργαστεί με τα ακόλουθα Μέσα: Εφημερίδες Νέα Σελίδα, Το Παρόν, Ημερησία και Πριν, Περιοδικά Δημοσιογραφία του Advanced Media Institute, Επίκαιρα, Unfollow, Nexus, Διπλωματία κ.ά. Σήμερα συμμετέχει στη συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας Kommon. 

Έχει διδάξει στα ακόλουθα πανεπιστήμια: Jean Monnet Module υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Τμήμα Κοινωνιολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δι-ιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών «Κοινωνική Καινοτομία και Στρατηγικές Ανάπτυξης», Σχολή Εθνικής Άμυνας υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Varna Free University of Cyprus. Διετέλεσε επί χρόνια επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ερευνητικού Κέντρου «Ηράκλειτος» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Έγραψε τα σενάρια ή πραγματοποίησε τη δημοσιογραφική έρευνα σε δέκα ντοκιμαντέρ, ορισμένα εκ των οποίων βραβεύτηκαν σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ κι έχει μεταφράσει τέσσερα οικονομικά και πολιτικά βιβλία από τα αγγλικά στα ελληνικά. 

Επιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο Έξοδος αδιέξοδος – η κληρονομιά των μνημονίων και οι ανοιχτοί λογαριασμοί (εκδόσεις Τόπος, 2018). 

Συμβολές του περιλαμβάνονται σε 28 συλλογικούς τόμους που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και τέσσερις που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό (Αγγλία, Ιταλία, Ισημερινός), ενώ έχει πραγματοποιήσει 25 έρευνες και μελέτες. 

Από το 2018 εργάζεται στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ ως οικονομολόγος-ερευνητής.


 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη