Πέτη Πέρκα: «Αιγιαλός και παραλία SOS»

 


 

Δευτερολογία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον αιγιαλό στην Ολομέλεια της Βουλής

«Μέχρι Σεφέρη σας διάβασα, τον Στρατή Θαλασσινό, για να σας συγκινήσω. Ας γνωρίζουν οι Έλληνες, που διαπλάθονται από την επαφή τους με το θαλασσινό στοιχείο πως η πρόσβαση στις ανάσες, στις οποίες αναφέρεται ο ποιητής, λιγοστεύουν με κάθε νόμο για τον αιγιαλό και την παραλία και θα λιγοστεύουν με κάθε νέο σχετικό νομοσχέδιο που συχνά πυκνά εμφανίζεται στη Βουλή», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας της η Πέτη Πέρκα.


Η Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι «αναγνωρίζουμε στην Κυβέρνηση μια «μαεστρία» στο χρόνο εισαγωγής νομοσχεδίων. Δεν θα περνούσε αυτό το νομοσχέδιο καλοκαιρινή περίοδο.  Όπως και να το προπαγάνδιζε η Κυβέρνηση».

Πρόσθεσε ότι στα 10 σημεία που αναφέρεται η σχετική ενημερωτική  ανακοίνωση του Υπουργείου τίποτα δεν είναι ψευδές. Και ταυτόχρονα τίποτα δεν είναι αληθές: αν οι επιλεγμένες διατάξεις αντιπαρατεθούν με αυτές που ίσχυαν, αν παρουσιασθούν οι νέες, οι πραγματικά κρίσιμες, διατάξεις στις οποίες το Υπουργείο δεν κάνει καμιά αναφορά και αν γίνει σύγκριση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και με την προστασία της παραθαλάσσιας ζώνης.

 

Δεν είναι τυχαίο που δεν υπάρχει, το αυτονόητο για τέτοιου είδους νομοσχέδια,  κωδικοποίηση της τελικά προτεινόμενης με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία.

 

«Επιχείρησα στην πρωτολογία μου να αντιπαραθέσω τα κρίσιμα άρθρα δηλαδή τι ίσχυε μέχρι τώρα και τι θα συμβεί τώρα μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Δεν άκουσα για τις περισσότερες επισημάνσεις μου αντιρρήσεις. Προφανώς. Πώς μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει π.χ. την κατάργηση άρθρων που αφορούν στην προστασία του αιγιαλού, την αειφορία και την χωροταξία; Πώς να κρύψει κανείς την μη συμμόρφωση σε διεθνείς συμβάσεις και οδηγίες  ή την αλλαγή του καθεστώτος του παλιού αιγιαλού από την κοινοχρησία στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου άρα από αγαθό εκτός συναλλαγής γίνεται οικόπεδο προς παραχώρηση και εκμετάλλευση; Και τι να πει για τα Δωδεκάνησα που κατάφεραν να σώσουν τις παραλίες τους και τώρα θα τις χάσουν; Και βεβαίως πώς να αρνηθεί κάποιος ότι δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο καμία  πρόβλεψη ή παρέμβαση που να μετριάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης;»

 

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που ήρθαν αποτελούν μια έμμεση παραδοχή της κυβέρνησης ότι έσφαλε, και σε καμία περίπτωση δεν κρίνονται επαρκείς. Για  παράδειγμα επανήλθε ο ορός  ότι «ο αιγιαλός προστατεύεται από την πολιτεία, η οποία τον διαχειρίζεται σύμφωνα με τη φύση του και το κοινόχρηστο χαρακτήρα του».  Βέβαια ο όρος σχετικά με την αρχή  της αειφορίας και τον χωροταξικό σχεδιασμό δεν επανήλθε. Θετική και η νομοτεχνική  βελτίωση που αφορά  το «διακριτό τμήμα αιγιαλού». Έπιασε τόπο η έντονη κριτική. Τα μείζονα όμως παραμένουν.

 

Ωστόσο θα αναφερθώ σε δυο θέματα που υπήρξε αντίλογος από τον κ. Υπουργό. Ο κ. Θεοχάρης δεν ξέρω εάν δεν γνωρίζει ή απλά λέει ψέματα».

 

Το πρώτο θέμα αφορά στους μικρούς αιγιαλούς. «Στις επιτροπές με διέκοπτε, λέγοντας ότι κάνω λάθος και δεν γνωρίζω το ν/σ και σήμερα έρχεται νομοτεχνική βελτίωση,  που επιχείρησε να βελτιώσει κάπως την κατάσταση. Ανεπιτυχώς. Αλήθεια, γιατί δεν ήρθε ο κ. Θεοχάρης σήμερα να υποστηρίξει αυτήν την νομοτεχνική; Όπως και να το δούμε το νομοσχέδιο περιορίζει ακόμα περισσότερο την έννοια των “μικρών” αιγιαλών: Το μόνο που προσφέρει η νομοτεχνική βελτίωση είναι η επαναφορά της εξαίρεσης παραχώρησης μικρών αιγιαλών σε όμορες επιχειρήσεις,  με ισχύουσες άδειες λειτουργίας μέχρι την λήξη τους (ότι ίσχυε στην υφιστάμενη νομοθεσία). Η αλήθεια είναι ότι τρώνε ένα μέτρο (η μη παραχώρηση επιτρεπόταν από τα 5 και πάνω, ενώ τώρα πάει από τα 4 και πάνω) και παραχωρούν στα ξενοδοχεία. Άρα περισσότερες παραλίες παραχωρούνται, άρα δεν περιορίζουν τις παραχωρήσεις - τις επεκτείνουν.», σημείωσε η κ. Πέρκα.

 

Στη συνέχεια πρόσθεσε «είναι ντροπή να λέει ανακρίβειες ή/και ψέματα και μεγαλοστομίες ο κος Υπουργός για ένα νομοσχέδιο που είναι κατάπτυστο. Μειώνει πρώτα την προστασία του αιγιαλού και μετά υπερασπίζεται τη νομιμότητα. Φυσικά όταν δεν θα απαγορεύεται τίποτα όλα θα είναι νόμιμα! Μονοσήμαντα θα τηρείται η νομιμότητα».

 

Το δεύτερο θέμα είναι η κατάργηση της υποχρεωτικά αδόμητης ζώνης των τριάντα (30) μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού. Ο ν. 4609/ 2019 καθόριζε το ελάχιστο πλάτος της παραλίας στα τριάντα (30) μέτρα, για να καλύψει το σύνολο των φυσικών λειτουργιών του αιγιαλού και κυρίως τις περιπτώσεις εκείνες όπου φυσικοί ή ανθρωπογενείς παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάβρωση του αιγιαλού. Με λίγα λόγια, λειτουργούσε ως ζώνη απόσβεσης αυτών των αλλαγών και εξασφαλιζόταν ότι αυτή η ζώνη δεν θα μπορούσε να είναι μικρότερη από τα τριάντα (30) μέτρα. Τώρα (σε αντίθεση με τον ν.4607/19) θα μπορεί να περιοριστεί και 5μ ή 10μ ή … όσο θέλει, αφού το ελάχιστο όριο των 30μ καταργείται.

 

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο κος Θεοχάρης λανθασμένα ενέπλεξε πολεοδομικές διατάξεις σε μία προσπάθεια να μην παραδεχτεί τη δυσμενή αυτή για την προστασία του αιγιαλού αλλαγή.

Η Π. Πέρκα επανέλαβε: «Ουδεμία σχέση έχουν οι πολεοδομικές διατάξεις. Η πολεοδομική νομοθεσία έπεται της πράξης χάραξης της γραμμής αιγιαλού, η οποία γίνεται με βάση μόνο το νόμο του αιγιαλού. Αφού χαραχτεί η γραμμή αιγιαλού και παραλίας η πολεοδομία στη συνέχεια εκδίδει άδεια δόμησης. Συνεπώς, η πολεοδομική νομοθεσία δεν έχει καμία σχέση. Η νομοθεσία για τον αιγιαλό είναι η βάση, για να εγκριθούν οι άδειες δόμησης. Καταργείτε την ελάχιστη προστασία των 30 μέτρων. Τέλος.»

 

Σε θετική κατεύθυνση δήλωσε πως είναι οι προβλέψεις για πρόστιμα και ελέγχους, αλλά έθεσε παράλληλα το ερώτημα: «Ποιος φορέας θα διενεργήσει τους ελέγχους, όταν οι κτηματικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Μήπως η ΕΤΑΔ;»

 

Κλείνοντας τη δευτερολογία της είπε: «Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, δεν θα μπορέσει να εκτονώσει το κίνημα για ελεύθερες παραλίες, το λεγόμενο κίνημα της πετσέτας. Ενώ πέρυσι αίτημά του ήταν η εφαρμογή του νόμου, φέτος θα ζητάει την κατάργηση του νόμου που συζητάμε σήμερα. Στη σύγκρουση αυτή τοπικών και διεθνών συμφερόντων γύρω από τον τουρισμό δεν θα επιτρέψουμε τον εξοβελισμό του πολίτη, του μικροϊδιοκτήτη και του λουόμενου που θέλει απλώς πρόσβαση στον ήλιο και στη θάλασσα. Και για να μιλήσω στη δική σας γλώσσα, καταστρέφετε και την οικονομία της χώρας, όταν δεν προστατεύετε το τουριστικό προϊόν της».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη