Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εκδήλωση για τα Αιολικά Πάρκα στο Αρτεμήσιο στο Εργατικό Κέντρο Άργους


Με συμμετοχή πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες στο Άργος η εκδήλωση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Αρτεμήσιο Όρος. Μίλησαν συνολικά 4 ομιλητές, οι οποίοι ανέλυσαν με εξαιρετικό τρόπο, τις συνέπειες από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα.


Πρώτος ομιλητής ήταν ο Άλεξ Σάφνερ μέλος της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων, ο οποίος ανέλυσε με πολύ παραστατικό τρόπο, δείχνοντας μάλιστα και τον ανάλογο χάρτη, τα έργα κατασκευής αιολικών πάρκων, που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Αργολίδα, αλλά  καθώς επίσης και αυτά που αναμένεται να πραγματοποιηθούν, όπως αυτό στο Αρτεμήσιο.


Ο χάρτης με τα υπάρχοντα και τα υπό
εγκατάσταση αιολικά πάρκα στην Αργολίδα

Επίσης ο Άλεξ Σάφνερ, τοποθετήθηκε και για τις δράσεις που έχουν γίνει ενάντια στα αιολικά πάρκα, σε όλη την Ελλάδα. 




Στην συνέχεια πήρε τον λόγο, ο Τρύφωνας Κόλλιας, δικηγόρος Αθηνών, με καταγωγή από την Αρκαδία, ειδικευμένος στο ενεργειακό δίκαιο, ο οποίος μίλησε για τις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει εναντίον άλλων αντίστοιχων έργων που είτε έχουν ακυρωθεί ολοκληρωτικά οι εργασίες τους σαν έργα έπειτα από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας , είτε εκκρεμούν ακόμη να εκδικαστούν οι προσφυγές σε βάρος τους.


 

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Χλόη Μπένου, δασολόγος, η οποία και μίλησε για τις περιβαλλοντικές των αιολικών σταθμών οι οποίες είναι πραγματικά τραγικές.


Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των Αιολικών Πάρκων

Προκαλούν ερημοποίηση του εδάφους ενώ σκοτώνουν ακόμα και τα πουλιά

Από να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει για τις περιβαλλοντικές συνέπειες, των ανεμογεννητριών, Αφού ερημοποιείται σταδιακά το έδαφος των βουνών, αφού από το τσιμέντο που τοποθετείται για τις βάσεις τους, με αποτέλεσμα  να μην περνάει το νερό της βροχής μέσα από το χώμα και να δημιουργείται έτσι ξηρασία στο έδαφος, παράλληλα με την κοπή των δέντρων για τα έργα αυτά.

 

Επιπλέον σκοτώνονται πολλά πουλιά από τα φτερά των ανεμογεννητριών, ενώ όσα από αυτά τελικά επιζούν, στρεσάρονται από τον θόρυβο των ανεμογεννητριών και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα την μειωμένη πια, αναπαραγωγική τους ικανότητα, με αποτέλεσμα και την μείωση σταδιακά του πληθυσμού των πτηνών στην χώρα μας.



Τελευταίος ομιλητής, ήταν ο Κωνσταντίνος Μαρινάκος, πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και αναπληρωτής καθηγητής στο Π.Α.Δ.Α., ο οποίος μίλησε για τις συνέπειες των αιολικών πάρκων σε βάρος του τουρισμού.


Οι επιπτώσεις των Αιολικών Πάρκων στον Τουρισμό

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε, είναι ότι χωριά που είχαν αναπτυχθεί τουριστικά από το καταπράσινο τοπίο που κάποτε τα περιέβαλε, και αυτό έφερνε στα μέρη αυτά, τους λάτρεις του λεγόμενου φυσιολατρικού τουρισμού, από την στιγμή που ξηλώθηκε το πράσινο για να μπουν στην θέση του αυτοί οι μεταλλικοί γίγαντες, που καταστρέφουν τελικά το περιβάλλον, κάποια στιγμή και οι λίγοι αυτοί τουρίστες σταμάτησαν να έρχονται με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες ως και οικονομικής καταστροφής σε αυτά τα χωριά.

 

Επίσης θα εστιάσουμε και σε δύο ακόμα πράγματα που ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Τρύφωνα Κόλλιας.


Ο Τρύφωνας Κόλλιας κάποια στιγμή ανέφερε στην ομιλία του, ότι δεν υπάρχει τρόπος αποθήκευσης του ρεύματος που παράγουν οι ανεμογεννήτριες και ότι άρα αυτό είναι για άμεση κατανάλωση.

 

Επίσης, ανέφερε κάποια άλλη στιγμή, ότι δεν τηρούνται από το κράτος τα από τον νόμο προβλεπόμενα για την προστασία των βοσκοτόπων, ή άλλων τόπων που χρήζουν προστασίας, καθώς η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο όλων αυτών των μελετών για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, προφανώς το αρμόδιο κάθε φορά, δασαρχείο, είναι στοχευμένα τα τελευταία χρόνια, εντελώς αποψιλωμένη, και ως αποτέλεσμα αυτής της σοβαρής έλλειψης προσωπικού, είναι το να εγκρίνονται αυτές οι μελέτες κυριολεκτικά στον αέρα, χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο, αφού το εναπομείναν προσωπικό δεν επαρκεί για να τους κάνει.

 

Στο τελευταίο μέρος της πολύ καλής αυτής ενημερωτικής εκδήλωσης, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, με διάλογο μεταξύ των ομιλητών και των παρευρισκόμενων.

 

Τον ρόλο του συντονιστή κλήθηκε να αναλάβει από την αρχή της εκδήλωσης ο Γιώργος Κατερίνης, μέλος της πρωτοβουλίας Safe Parnonas.


Την εκδήλωση πραγματοποιήσαν με συνδιοργάνωση από κοινού, όλοι οι παρακάτω φορείς:


Σύλλογος της Καρυάς «Το Αρτεμήσιο», Ιππικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Άργους, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Αργολίδας, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ήρας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης Αργολίδας «Ο Κτενιάς», Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας, Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων

 


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη