Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΕΦΚΑ για τους αγρότες μέχρι τέλος Ιανουαρίου, τι να προσέξουν για οφειλές

Φωτογραφία | agrotypos.gr


Η αίτηση επιλογής της ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΕΦΚΑ από τους αγρότες θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά έως και την Τετάρτη (31/01/2024).


Η αίτηση επιλογής της ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΕΦΚΑ από τους αγρότες θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά έως και την Τετάρτη (31/01/2024).

Παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ έξι (6) ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:
1η συνολικό ποσό 137,06 ευρώ
2η συνολικό ποσό 164,47 ευρώ
3η συνολικό ποσό 197,37 ευρώ
4η συνολικό ποσό 236,84 ευρώ
5η συνολικό ποσό 285,09 ευρώ
6η συνολικό ποσό 371,70 ευρώ

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης, Υγείας και υπέρ  Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ).
Η κατάταξη σας σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους. 

Η επιλογή σας θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος 2024.

Η αίτηση επιλογής πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά εδώ

Στο μεταξύ οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι – ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες – καλούνται να διευθετήσουν τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ μέχρι 31 Ιανουαρίου 2024 προκειμένου να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, από 1η Μαρτίου 2024.

Ειδικότερα όσοι αγρότες έχουν οφειλές θα πρέπει είτε να τις αποπληρώσουν ή να τις ρυθμίσουν για να μην χάσουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης, καθώς στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η ισχύουσα ασφαλιστική τους ικανότητα.

Η απόφαση αφορά εκείνους που έχουν οφειλές από το 2017 στα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 22,5 δισ. ευρώ και που λόγω κορονοϊού, είχαν τη δυνατότητα να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους για την ασφαλιστική ικανότητα.

Ο ΕΦΚΑ δεν αναμένεται να δώσει κανένα επιπλέον περιθώριο χρόνου, μετά την 31 Ιανουαρίου 2024, κάτι που σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι με χρέη θα έχουν ένα μήνα περιθώριο μετά τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών προκειμένου να έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Να σημειωθεί ότι όσοι πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα για έναν χρόνο.

Παϊσιάδης Σταύρος

Πηγή agrotypos.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη