Κίνηση Πολιτών Για την διάσωση του Χάντακα | Όλα όσα έχουμε καταφέρει με τους αγώνες μας έως τώρα!

 

Φωτογραφία | astrosnews.gr


Μέσα από ένα μακροσκελές δελτίο τύπου, η Κίνηση Πολιτών Για την διάσωση του Χάντακα, στο Παράλιο Άστρος, απαριθμεί, τους αγώνες και τις ενέργειες που έχουν γίνει για να διασωθεί ο Χάντακας, από την κοπή δέντρων και όχι μόνο.


«Εδώ και μερικούς μήνες κάτοικοι της περιοχής του Παραλίου Άστρους ξεκινήσαμε έναν αγώνα προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση ενός επίπλαστου και προσχηματικού έργου της δημοτικής αρχής, που κρύβεται πίσω από τον καθόλα αποδεκτό τίτλο «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Παραλίου Άστρους».


Επί της ουσίας, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και η αναπτυξιακή «Πάρνωνας Α.Ε.» αποκρύπτουν τον πραγματικό σκοπό υλοποίησης αυτού του έργου, που δεν είναι άλλος από τη διαπλάτυνση του εφαπτόμενου με τον Χάνδακα δρόμου, αδιαφορώντας για την όποια συνέπεια μπορεί αυτό να επιφέρει στους παροικούντες, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.


Αναζητώντας τις λεπτομέρειες του έργου διαπιστώσαμε ότι προβλέπονται εργασίες που θα αλλάξουν όλη τη φυσιογνωμία της περιοχής του Χάνδακα, εφόσον προβλέπεται το μπάζωμα ενός αντιπλημμυρικού έργου που κατασκευάστηκε το 1908, και η κοπή όλων ανεξαιρέτως των δέντρων που βρίσκονται κατά μήκος του.
Επίσης, είναι αδιανόητο, για εμάς, το γεγονός ότι το επιχειρούμενο έργο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, στο πλαίσιο Προγράμματος για «βελτίωση οδικής ασφάλειας», το οποίο όμως προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα που μακράν απέχουν από διαπλατύνσεις οδών, κλείσιμο ρεμάτων και κοπές δέντρων.


Με προηγούμενες ανακοινώσεις και άλλες παρεμβάσεις μας, έχουμε δηλώσει την αντίθεσή μας σ΄ αυτό το έργο και έχουμε καταθέσει τις ενστάσεις μας.
Ζητάμε την υλοποίηση έργων πραγματικής βελτίωσης της κατάστασης των δρόμων και των πεζοδρομίων του χωριού μας, αλλά και της οδικής ασφάλειας.


Ζητάμε την προστασία του Χάντακα που αποτελεί ένα αντιπλημμυρικό έργο που σοφά σχεδίασαν οι πρόγονοί μας και το οποίο αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.


Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχή μας και την ανάγκη να θωρακιστούμε από τα πλημμυρικά φαινόμενα που μπορούν να στοιχήσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές και καταστροφή περιουσιών με δεδομένη πλέον την κλιματική κρίση.
Μεταξύ των άλλων ενεργειών μας, καταθέσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Δ΄ Τμήμα) Αίτηση Αναστολής και Αίτηση Ακυρώσεως, ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις που σχετίζονται με την εκτέλεση του εν λόγω έργου.


Ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 375/2023 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής, ως προς το μεγαλύτερο μέρος της, διατάσσοντας:

«α) να μην εκτελεστεί οποιαδήποτε εργασία που αφορά την κοπή δένδρων•

β) να μην εκτελεστεί οποιαδήποτε εργασία που αφορά το τμήμα του χάνδακα εντός του προαναφερθέντος αρχαιολογικού χώρου, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της εκκρεμούς αίτησης ακυρώσεως» που έχουμε ασκήσει, η οποία εκδικάζεται στις 5 Μαρτίου 2024.


Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας, έστω προσωρινά, μπήκε φραγμός στους καταστροφικούς – προσχηματικούς «σχεδιασμούς» του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και της αναπτυξιακής «Πάρνωνας Α.Ε.».


Τίποτα δεν τελείωσε ακόμα. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε, ώστε να ακυρωθεί οριστικά κάθε «σχεδιασμός» που καταστρέφει το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής μας».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη