Η χαρά των εργοληπτών εργολάβων τα νέα αντιπλημμυρικά!!! έργα, που θα λειτουργήσουν νομοτελειακά σαν πλημμυρικά με ακόμη μεγαλύτερες και καταστροφικότερες πλημμύρες.

Φωτογραφία από τον Hans στο Pixabay

  

Ένα πολύ γεμάτο οδύνη και οργή, δελτίο τύπου από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία «Νέμεσις», για τα ζώα που χάθηκαν άδικα στις πλημμύρες στην Θεσσαλία και όχι μόνο, αλλά και γενικότερα όπου υπήρξε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα φυσική καταστροφή, και απαιτεί πλέον από όλους τους αρμόδιους αλλά καθώς επίσης και τα πολιτικά κόμματα, να πάρουν θέση απέναντι σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα και να μεριμνήσουν ώστε άμεσα να δοθεί η λύση του.

«Ακριβώς στον αντίποδα αυτής της εγκληματικής πολιτικής τα έργα που θα πρέπει να γίνουν.

Οι φοβερές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ελλάδα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες, δεκάδες χιλιάδες απώλειες κυρίως κτηνοτροφικών ζώων και ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες, αποθέματα ζωοτροφών, καλλιεργήσιμη γη, σπίτια και υποδομές, επιχειρείται να αποδοθούν στην πραγματικά πολύ μεγάλη ποσότητα βροχής κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, στην κλιματική κρίση, στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και σε διάφορους άλλους εξαιρετικά άσχετους με την αιτία του φαινομένου λόγους.

Ναι, η κλιματική κρίση εκφράζεται με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως λιγότερες αλλά πολύ ισχυρότερες βροχές, που θα προκαλέσουν και πλημμυρικά φαινόμενα περιοδικά. 

Ναι, το peak της βροχόπτωσης της τελευταίας κακοκαιρίας ήταν πράγματι πολύ υψηλό, αλλά αυτό δεν εξηγεί τη βιαιότητα και την καταστροφική φύση αυτής της πλημμύρας.

Ναι, το νερό που έπεσε ήταν πολύ, όμως η βιαιότητα και η καταστροφικότητα του φαινομένου δεν έχει να κάνει με το πόσο νερό έπεσε, αλλά με το πόσο νερό, με πόση αυξημένη κινητική ενέργεια και συνακολούθως ορμή, κατέβηκε από τα ορεινά των χειμάρρων και των ποταμών της Θεσσαλίας για να πέσει σε παραμορφωμένες κοίτες από υδραυλικά έργα, διευθετήσεις με αποψιλώσεις σε όχθες και κοίτες, στενώσεις και ευθυγραμμίσεις κοιτών, άστοχα τεχνικά έργα γεφύρωσης που στένευαν ακόμα περισσότερο τη διατομή στις κοίτες, καταστροφή και εξαφάνιση των πλημμυρικών ζωνών στις πεδινές περιοχές με ευθυγραμμίσεις των μαιάνδρων χειμάρρων και ποταμών, και επεμβάσεις με έργα τεχνικά στα δέλτα εκβολών ποταμών και χειμάρρων, που μείωναν σε λίγα δεκάδες μέτρα τις διατομές των εκβολών από τα εκατοντάδες μέτρα που αρχικά ήταν οι διατομές εκεί,  ειδικά προσαρμοσμένες από τη φύση και το νερό επί χιλιάδες χρόνια.

Όλα αυτά συνέβησαν σε μια χώρα που τα έργα ορεινής υδρονομίας και μείωσης χειμαρρικών κινδύνων με φράγματα  βάρους, και επεμβάσεις ανάσχεσης ροής και αντιστήριξης πρανών στα ορεινά εκεί που ξεκινάνε οι νεροσυρμές, σταμάτησαν και εγκαταλείφθηκαν από τη δεκαετία του '70 για να αντικατασταθούν από εγκιβωτισμούς, ευθυγραμμίσεις ροών στα πεδινά κλπ, με κερασάκι στην τούρτα τις στενώσεις διευθετημένων εκβολών. 

Με λίγα λόγια, αυτή η πλημμύρα, όπως και ΟΛΕΣ οι πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών, ήταν τόσο ξαφνική, βίαιη και καταστροφική επειδή κυριολεκτικά, με πρόσχημα αντιπλημμυρικές διευθετήσεις ή εγκαταλείψεις ορθών πρακτικών, η χώρα έσπασε τα φρένα του νερού ψηλά (εγκατέλειψε τα έργα ορεινής υδρονομίας), το νερό ξεχύθηκε πολύ και με μεγάλη ταχύτητα μέσα στα ποτάμια που εκεί, από ευθυγραμμίσεις και καταστροφές μαιάνδρων από τα αντιπλημμυρικά έργα, αύξησε ακόμα περισσότερο την ταχύτητά του, φράκαρε κάτω από γέφυρες, φούσκωσε και σηκώθηκε σαν τοίχος σπρωγμένο από την τεράστια ορμή του, σάρωσε πολλές πόλεις και χωριά, και στο τέλος τρέχοντας για να εκτονωθεί στις εκβολές, οι διευθετήσεις που τις στένεψαν λειτούργησαν σαν φελλός που έκλεισε σχεδόν τελείως τον λαιμό του μπουκαλιού και το νερό κατέλαβε γη που κανονικά δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να καταλάβει, παρά το μεγάλο ύψος της βροχής.

Αυτό έγινε, και οι διαχρονικές ευθύνες του Κράτους, των Περιφερειών και Αυτοδιοικήσεων είναι πολλές και τεράστιες.

Ευθύνονται όλοι αυτοί, που επλήγη αυτή τη φορά τόσο σκληρά η Θεσσαλία, όπως επλήγησαν για ακριβώς τους ίδιους λόγους λίγα χρόνια πριν η Εύβοια, η Μάνδρα, κλπ.

Σήμερα, οι υπεύθυνοι της καταστροφής έχουν το θράσος, πάνω από την πνιγμένη και κυριολεκτικά σκοτωμένη Θεσσαλία, μετά το ναυάγιο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, να εξαγγέλλουν νέα, πιο αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά έργα, για τη προστασία των οικισμών, εργαλεία,  που εκτός από χαρά των εργοληπτών εργολάβων που θα τα αναλάβουν, στην πράξη θα λειτουργήσουν με μαθηματική βεβαιότητα σαν πλημμυρικά έργα, τα οποία θα καταστήσουν ακόμη πιο καταστροφική την επόμενη πλημμύρα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις δηλώνει απερίφραστα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. 

Αυτή η κοροϊδία προς όφελος κατασκευαστών, εργοληπτών, μπετατζήδων, με θύματα διαχρονικά τους ανθρώπους (που χάνουν τη ζωή είτε τον μόχθο μιας ζωής), ανυπολόγιστες χιλιάδες απώλειες κάθε είδους ζώων, που χάνουν τη ζωή τους είτε στις πλημμύρες,  είτε επειδή χάνουν το ενδιαίτημά τους, πρέπει να τελειώσει.

Οι υπεύθυνοι πρέπει αμέσως να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους και να τιμωρηθούν, ενώ η χώρα πρέπει να κινηθεί ακριβώς στον αντίποδα των εγκληματικών πολιτικών δεκαετιών, που συνεχώς ανατροφοδοτούν και γεννούν φρικαλέους πλημμυρικούς κινδύνους.

Σχετικά με τους κινδύνους αυτούς, ξεκινώντας από τα ορεινά, όπως είχε γίνει τη δεκαετία του '30 με τις διευθετήσεις χειμαρρικών κινδύνων, θα πρέπει να συντηρηθούν και να ανακατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα ορεινής υδρονομίας, που αφέθηκαν στη μοίρα τους από το 1970.

Ταυτόχρονα, με ένα εθνικό πολυετές σχέδιο, θα πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή και απόδοση στο νερό, του χώρου και των διαδρομών, που μπετατζήδες υδραυλικοί μηχανικοί και εργολάβοι τους έχουν στερήσει, ξεκινώντας από αποκαταστάσεις των εκβολών (έστω κι αν αυτό σημαίνει απαλλοτριώσεις εκεί, περιουσιών κατασκευών και υποδομών, που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν) και στη συνέχεια αποκαταστάσεις στη ροή των ποταμών, της φυσικής διαδρομής και μορφής των κοιτών. 

Ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα εξαφανίσει εντελώς τις πλημμύρες, αλλά θα τις καταστήσει ήπιες και ελάχιστα καταστροφικές, αφού με φυσικό τρόπο θα μειωθεί η ταχύτητα του νερού και θα διευκολυνθεί η εκτόνωση του ήπια στη θάλασσα. Η χώρα θα ωφεληθεί, αφού θα πέσει εκθετικά το κόστος των πλημμυρικών καταστροφών, ενώ θα ενισχυθεί η απασχόληση και η οικονομία, καθώς χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, ενώ οι περιοδικές απώλειες  σε ζωές ανθρώπων και εκατομμυρίων ζώων θα σταματήσουν.

Για την σκληρά δοκιμαζόμενη σήμερα Θεσσαλία: 

 Α. Επείγει να σταματήσει ΑΜΕΣΑ η κοροϊδία της δήλωσης ότι τα νεκρά ζώα θα περισυλλέγονται και θα τυγχάνουν διαχείρισης με υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα νεκρά, ακόμη και σε αρχή αποσύνθεσης, συλλέγονται όπου συλλέγονται, φορτωμένα σε ανοιχτά φορτηγά τα οποία στάζουν υγρά από τα σε αποσύνθεση ζώα, πάνε για να θαφτούν σε κάποια χωματερή, που θα υποδείξει ο Δήμαρχος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι πλημμυροπαθείς πρέπει να περισυλλέξουν και να θάψουν με τα χέρια τους τα ζώα (που;), σε περιοχές που η γη είναι πλημμυρισμένη χωρίς κανένα πρωτόκολλο ασφάλειας.

Χιλιάδες νεκρά ζώα πρέπει να περισυλλεγούν, να φορτωθούν σε φορτηγά ψυγεία για να μεταφερθούν ασφαλώς σε εγκαταστάσεις που είτε θα αποτεφρωθούν, είτε θα συγκεντρωθούν μέσα σε τάφρους όπου θα διαβραχούν με πετρέλαιο και θα καούν.

Β) Με δεδομένο ότι τα αποθέματα σε ζωοτροφές σε αποθήκες στην Θεσσαλία έχουν καταστραφεί από την πλημμύρα και οι τιμές τους θα εκτιναχθούν, δεκάδες χιλιάδες ζώα, κυρίως κτηνοτροφικά που επιβίωσαν, αναμένεται να οδηγηθούν σε σφαγή το επόμενο διάστημα, καθώς οι κατεστραμμένοι κτηνοτρόφοι θα αδυνατούν να προμηθευτούν τροφές. 

Η κυβέρνηση αμέσως πρέπει να εξαγγείλει ουσιαστική σχετική ενίσχυση των κτηνοτρόφων στις περιοχές που επλήγησαν αμέσως. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει οργανωμένη μέριμνα για τη διάσωση κάθε είδους ζώου, δεσποζόμενου, αδέσποτου, άγριου ή παραγωγικού, που έχει επιβιώσει οριακά, απομονωμένο και παγιδευμένο, σε περιοχή που είτε θα πεθάνει από ασιτία και δίψα, είτε από εξάντληση.

Γ) Θα πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση στον κίνδυνο για την υγεία των πλημμυροπαθών, τόσο των εργαζόμενων όσο και των κατοίκων. Οι μολύνσεις που προκαλούνται από το νερό, τη λάσπη, τις σκουριές, τα ζωύφια, τα νεκρά ζώα, θα πρέπει να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν αμέσως.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις, Περιβάλλον, Ζώα, Κυνήγι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και να προτείνει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και των καταστροφών που προκαλούνται από αυτές.

 

 

 

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ

Νατάσα Μπομπολάκη,

Επικεφαλής της Ομοσπονδίας,

Νομικός»

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη