Κατάσταση διάλυσης στο Νοσοκομείο Σπάρτης και στα Κέντρα Υγείας του νομού περιγράφουν αγροτικοί γιατροί

Φωτογραφία | Κέντρο Υγείας Γυθείου | 902.gr

Την κατάσταση διάλυσης στο Νοσοκομείο Σπάρτης και στα Κέντρα Υγείας της Λακωνίας έρχεται να επιβεβαιώσει η καταγγελία των αγροτικών γιατρών του ΚΥ Γυθείου για τις συνθήκες εργασίας τους.

Οι αγροτικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας καλούνται να κάνουν εφημερίες στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης παρά το γεγονός πως επανειλημμένα -όπως αναφέρουν- έχουν δηλώσει εγγράφως στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ την άρνηση τους. 

Αιτιολογώντας τους λόγους της άρνησης τους, σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα: «Καλούμαστε να διανύουμε πολλές οδηγικές χιλιομετρικές αποστάσεις από τον τόπο διαμονής μας, οι οποίες πραγματοποιούνται έπειτα από 24 και παραπάνω ώρες διαρκούς εργασίας θέτοντας την ατομική μας ακεραιότητα σε κίνδυνο. Να σημειωθεί ότι ουδέποτε έχουμε αποζημιωθεί για το κόστος των συγκεκριμένων μετακινήσεων.

Επιπλέον, δεν υπάρχει διαρκής παρουσία ειδικευμένου επιμελητή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), καθώς επίσης και απουσία νευραλγικών ειδικοτήτων όπως Καρδιολόγος, Παιδίατρος, Ακτινολόγος. Συνεπώς, οι εφημερίες στο Τ.Ε.Π. στελεχώνονται σε μεγάλο βαθμό από αγροτικούς ιατρούς με ελάχιστη έως μηδαμινή προϋπάρχουσα κλινική εμπειρία με αποτέλεσμα την μη εύρυθμη λειτουργία του προς όφελος των ασθενών, παρά τις αντίθετες προφορικές δεσμεύσεις της διοικητρίας του ΓΝ Σπάρτης για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων.

Επίσης, πραγματοποιούνται διακομιδές ασταθών κλινικά περιστατικών και περιστατικών που δεν συνάδουν με την εκπαίδευσή και κατάρτισή μας. Συγκεκριμένα, οι διακομιδές μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά, διασωληνωμένους ασθενείς, καθώς επίσης και νεογνά-παιδιά που απαιτούν την παρουσία ειδικευμένου ιατρού». Το τελευταίο χρονικό διάστημα «πραγματοποιούνται διακομιδές από αγροτικούς ιατρούς και στρατιωτικό προσωπικό που σε καμία περίπτωση δεν έχει λάβει την πρέπουσα εκπαίδευση για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών (π.χ. τροχαία, εμφράγματα, πνιγμοί)», όπως αναφέρουν. 

«Επιπρόσθετα, καλούμαστε για μετακίνηση και για την κάλυψη αναγκών της παθολογικής κλινικής. Τα καθήκοντα περιλαμβάνουν συγγραφή εξιτηρίων με οδηγίες εξόδου σε ασθενείς που ουδέποτε έχουμε  εξετάσει και παρακολουθήσει την πορεία νοσηλείας τους», σημειώνουν. 

Οι αγροτικοί γιατροί καταγγέλλουν πως «η διαρκής προσπάθεια για  κάλυψη των αναγκών των κλινικών του ΓΝ Σπάρτης από αγροτικούς ιατρούς του ΚΥ Γυθείου έχει ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση και απουσία αγροτικών ιατρών από το Κέντρο Υγείας και τα περιφερικά ιατρεία του νομού Λακωνίας για τα οποία έχουμε διοριστεί με βάση τη σύμβασή μας».

Ανακοίνωση από την ΟΕΝΓΕ

«Τα αναφερόμενα στην πρόσφατη ανακοίνωση επιβεβαιώνουν την κατάσταση διάλυσης τόσο στο νοσοκομείο Σπάρτης όσο και στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της Λακωνίας, γιατί οι αρμόδιοι αντί για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού ακολουθούν διαρκώς την γνωστή επικίνδυνη συνταγή αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από Κέντρο Υγείας σε νοσοκομείο», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), προσθέτοντας ότι «η ανοικτή επιστολή των αγροτικών γιατρών του Κέντρου Υγείας Γυθείου, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά καταγγελιών και επισημάνσεων των νοσοκομειακών γιατρών της περιοχής και της ΟΕΝΓΕ που μέχρι στιγμής έχουν αγνοηθεί προκλητικά από την πολιτική ηγεσία».

Πηγή 902.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη