ΛίΛΑ ΠάΟΥΖΕ: Ξανά Συναδελφικό Victim Blaming στο Θεατρικών Σπουδών ΣΚΤΝ

 

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε μέσα στο facebook η φοιτητική ένωση ΛίΛΑ ΠάΟΥΖΕ, στην Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με την οποία η ένωση αυτή καταγγέλλει επίθεση από μέλος του διδακτικού προσωπικού της Σχολής Καλών Τεχνών σε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, το οποίο σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση των φοιτητών κατήγγειλε τον καθηγητή που οδηγήθηκε αργότερα με απόφαση της υπουργού Παιδείας σε παύση καθηκόντων μέχρι να διεξαχθεί το πειθαρχικό συμβούλιο που εκκρεμεί σε βάρος του.

«Το φαινόμενο του victim blaming και η επίθεση στις επιζώσες σεξουαλικής παρενόχλησης συνεχίζεται για ακόμα μια φορά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αυτή τη φορά από μέλος του διδακτικού προσωπικού της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου. Η εν λόγω καθηγήτρια, κα Αντωνία Μερτύρη, προέβη σε δημόσια σχόλια κατηγορώντας την επιζώσα καθηγήτριά μας, που έκανε μήνυση στον κακοποιητή της και τέως αντιπρύτανη και καθηγητή Α.Τ., σχολιάζοντας μάλιστα και το ποσό που του ζήτησε για ψυχική οδύνη. Δήλωσε παράλληλα τους προβληματισμούς της σχετικά με την παράταση του εξαμήνου και τις αλλαγές στις οποίες θα προβεί η ίδια «μέχρι να επιστρέψει το Πανεπιστήμιο στους ρυθμούς του».

Ποιους ρυθμούς εννοεί άραγε;
Αυτούς της σεξουαλικής βίας και της συγκάλυψης;
Μάλιστα, στις 27 Απριλίου, η καθηγήτρια Αντωνία Μερτύρη, ανακοίνωσε στ@ φοιτητ@ ότι στα νέα της μαθήματα θα είναι απαιτούμενο το όριο δέκα παρουσιών, κάτι που θα ισχύει για εργαζόμεν@ και μη φοιτητ@. Προσέθεσε, επίσης, ότι τα θέματα για τις εξετάσεις της δεν θα γίνονται πλέον γνωστά πριν την ώρα της εξέτασης, κατά την διάρκεια της οποίας δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε πηγές (π.χ. συγγράμματα και σημειώσεις) σχετικές με το μάθημα, όπως γινόταν μέχρι πρότινος.
Και ενώ δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε στην κα Μερτύρη υποδείξεις για την διεξαγωγή των μαθημάτων της και των εξετάσεών τους, όταν οι ανακοινώσεις αυτές ακολουθούνται από ένα παραλήρημα σχετικά με το εξάμηνο και κατηγορίες ενάντια στην επιζώσα καθηγήτριά μας, δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε ότι γίνονται για εκδικητικούς λόγους ενάντια στα φοιτητ@ που δύο μήνες πάλευαν για την δικαιοσύνη στα κατειλλημένα κτίρια της ΣΚΤΝ - και πλέον συνεχίζουν τον αγώνα για τον ίδιο σκοπό εκτός αυτών. Τον αγώνα αυτό έχει υποβαθμίσει με τα λεγόμενά της ουκ ολίγες φορές η κα Μερτύρη, σύμφωνα με την οποία τα φοιτητ@ είναι υποκινούμενα. Όχι μόνο ως καθηγήτρια δεν προσπάθησε να στηρίξει την συνάδελφο της και τις φοιτήτριες της αλλά τώρα μας «τιμωρεί», για την προσπάθεια μας να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, κάτι που φυσικά δεν κάνει και στο θύτη. Θεωρούμε τουλάχιστον προσβλητικό να γκρινιάζει στ@ φοιτητ@ για το γεγονός ότι θα κάνει μαθήματα μέσα στο καλοκαίρι, με τόσο πάθος όσο δεν έχει προσπαθήσει ενάμιση χρόνο τώρα να μας προστατέψει από έναν κακοποιητή.
Οφείλουμε, επίσης, να αναφέρουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η κα Αντωνία Μερτύρη διαπράττει victim blaming, καθώς στις 23/3/2023, σε διαδικτυακή συνέλευση με φοιτητ@ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου, η ίδια έκανε για άλλη μια φορά επίθεση στην επιζώσα καθηγήτρια, ρωτώντας την μάλιστα, με περισσό θράσος, ευθέως, γιατί δεν μίλησε από την πρώτη στιγμή για την σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε από τον πρώην Αντιπρύτανη. Κανένα θύμα δεν οφείλει να δώσει εξήγηση για το πότε θέλει να μιλήσει!
Σε περίπτωση, λοιπόν, που ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτό, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε τα εξής:
-Το φοιτητικό σώμα δεν είναι ούτε τόσο άβουλο, ούτε τόσο χαμηλής νοημοσύνης για να είναι πάντα υποκινούμενο όταν δεν βολεύουν οι αγώνες του.
-Δεν είναι κριτήριο το τι θα κάναμε εμείς, εάν μας είχε συμβεί ένα περιστατικό.
-Ένα θύμα σεξουαλικής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής κακοποίησης και βίας διαθέτει το αναφαίρετο δικαίωμα να μιλήσει για το βίωμά του αυτό όποτε, όπως και σε όποι@ θέλει και αισθάνεται άνετα.

Συμπεριφορές αντίστοιχες με αυτές της κας Μερτύρη δεν ανήκουν πουθενά, πόσο μάλλον σε πανεπιστημιακούς χώρους και εμείς ως ΛίΛΑ ΠάΟΥΖΕ τις καταδικάζουμε!»


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη