Τρίπολη: Την πρώτη στην Ελλάδα Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση εγκαινίασε στην Τρίπολη η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.


Πρόκειται για μια νέα πρωτοποριακή και καινοτόμο μονάδα, η οποία περιλαμβάνεται στις δομές που υλοποιούνται από το υπουργείο Υγείας μετά από διαγωνισμό, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0. Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση της Τριπόλεως, λειτουργεί σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Ξένιος Ζευς». Είναι η πρώτη από τις συνολικά 8 αντίστοιχες μονάδες που θα αναπτυχθούν στην Επικράτεια, και προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε έφηβους και νέους που διαμένουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η νέα δομή απευθύνεται σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες, που, είτε έχουν υποστεί το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο, είτε υπάρχει υποψία για εμφάνιση συμπτωμάτων ψύχωσης.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες της νέας μονάδας είναι δωρεάν και παρέχονται ακόμα και στο σπίτι των ασθενών αν χρειαστεί, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχωτικών διαταραχών στα αρχικά τους στάδια, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εξέλιξή τους, να αποτραπούν οι πιθανότητες υποτροπών, να βελτιωθεί η λειτουργικότητα των ασθενών και να διευκολυνθεί η επανένταξη τους στο εργασιακό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Για την έγκαιρη ανίχνευση των νέων περιστατικών, η δομή συνεργάζεται στενά με τις υπόλοιπες μονάδες ψυχικής υγείας, καθώς και με όλους τους δημόσιους ή μη, κοινοτικούς φορείς.

Πηγή: tilegrafimanews.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη