Προτάσεις για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων από την Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία «Νέμεσις»

 

Φωτογραφία από τον Pexels από το Pixabay


Μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε νεκρό αγριόχοιρο στην περιοχή του Δήμου Σιντικής στις Σέρρες η Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία «Νέμεσις» , με σχετικό της δελτίο τύπου προτείνει όλα τα απαραίτητα και απαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει αν παρθούν για να μην εξαπλωθεί αλλά και να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο σωστά αυτή η νόσος.

«Τα μέτρα που προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις για τη μη περαιτέρω διασπορά της νόσου. Τι είναι η αφρικανική πανώλη.

 

Πρόσφατα, εντοπίστηκε, ταυτοποιήθηκε και ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα ,σε νεκρό αγριόχοιρο, ο οποίος βρέθηκε σε περιοχή του Δήμου Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας-ΠΕ Σερρών.

 

Η Αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι μεταδοτικότατη ιογενής ζωονόσος η οποία προσβάλει χοίρους και αγριόχοιρους ,για την οποία δεν υπάρχει φάρμακο η εμβόλιο, τα ζώα που θα προσβληθούν πεθαίνουν, και δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους η άλλα ζώα.

 

Η μετάδοση της γίνεται κατά βάση από κρότωνες(τσιμπούρια) και παρασιτικά έντομα, ενώ ο ιός, παραμένει για πολύ καιρό ενεργός, σε μολυσμένο χώμα από άρρωστο ζώο, η κατάλοιπα του, ενώ μεταφέρεται με μολυσμένο κρέας που δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία(ωμό),λάστιχα αυτοκινήτων , παπούτσια κυνηγών, μολυσμένες ζωοτροφές, κλπ καθώς και με επαφή υγιών με άρρωστα ζώα.

 

Η μετάδοση του στην Ελλάδα, οφείλεται σε διασυνοριακή διάβαση προσβεβλημένων αγριόχοιρων, μέσω της κοιλάδας του Στρυμόνα, από την Βουλγαρία, στην οποία η νόσος κυριολεκτικά βράζει, έχοντας μεταδοθεί στους άγριους χοίρους, πιθανότατα από πολλές μικρές εκτροφές οικόσιτων χοίρων που υπάρχουν εκεί,(backyardεκτροφές),τα ζώα των οποίων σφάζονται χωρίς στοιχειώδη τήρηση μέτρων βιοασφάλειας και το κρέας τους καπνίζεται, προκειμένου να καταναλωθεί κατ ουσία ωμό.

 

Το ΥΠΑΑΤ, άμεσα ξεκίνησε διαδικασία προσδιορισμού της περιοχής διασποράς της νόσου ,και επιτήρησης των πληθυσμών των αγριόχοιρων και των οικόσιτων σταβλισμένων σε μονάδες χοίρων, καθώς επίσης, ενεργοποίησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου για τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων βιοασφάλειας για την αποτροπή μετάδοσης της νόσου σε χοιροτροφικές μονάδες.

 

Ανεξάρτητα από αυτά τα μέτρα τα οποία περιγράφονται προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς της νόσου, πρέπει επειγόντως να πάρει μέτρα και το ΥΠΕΝ, διαφορετικά δεν θα αποτραπεί η μετάδοση του προβλήματος και η διασπορά του και σε άλλες περιοχές της χώρας.

 

1)Πρέπει πάσει θυσία να πάψει η διάσπαση των αγελών αγριόχοιρων που προκαλείται από την θήρα και την δράση των συνεργείων δίωξης, καθώς η διάσπαση τους ,ενέχει τον κίνδυνο της μετακίνησης ξεκομμένων ζώων σε άλλες περιοχές.

 

Αυτό σημαίνει αναστολή της λειτουργίας των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων τόσο στην ΠΕ Σερρών, όσο και σε όλες τις ΠΕ οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών και Ελληνοτουρκικών συνόρων.

 

Σε αυτές τις ΠΕ σε πρώτη φάση πρέπει να κλείσει για φέτος το κυνήγι του αγριόχοιρου άμεσα, ενώ η θήρα άλλων ειδών να ασκείται μόνον από κυνηγούς κατοίκους των περιοχών αυτών ,για μείωση του κινδύνου μετάδοσης μέσω μολυσμένου χώματος, ελαστικών, οχημάτων κυνηγών κλπ του ιού σε άλλες περιοχές της χώρας.

 

2)Πρέπει άμεσα η επιτρεπόμενη πώληση κρέατος από αγριόχοιρους που θηρεύουν συνεργεία δίωξης αγριόχοιρων σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες από τις επίμαχες να γίνεται αποκλειστικά μέσα στα όρια των ΠΕ που θηρεύονται τα ζώα, και να απαγορευτεί αυστηρά η πώληση του κρέατος σε άλλες περιοχές.

 

3)Πρέπει να απαγορευτεί η μεταφορά αυτού του κρέατος με εταιρείες ταχυμεταφορών ΚΤΕΛ κλπ και να υπάρξουν αυστηρότατοι έλεγχοι για την τήρηση αυτής της απαγόρευσης.

 

Επομένως και μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα, η θήρα του αγριόχοιρου θα πρέπει να ασκείται μόνο από κυνηγούς οι οποίοι κατοικούν στις ΠΕ που κυνηγούν αποκλειόμενης της θήρας του είδους από κυνηγούς κατοίκους άλλων περιοχών.

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις

Περιβάλλον , Φύση, Ζώα, Κυνήγι»
Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη