Πρόσκληση – Πρόγραμμα για τις Επετειακές Εκδηλώσεις της Γ’ Εθνικής των Ελλήνων Συνέλευσης του 1827 στην Ερμιόνη

 

 



Ο  Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στις Επετειακές Εκδηλώσεις μνήμης για την «κατ’ επανάληψιν» Γ’ Εθνοσυνέλευση 1827

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

18:30 Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Συγγρού)

1) Σύντομη παρουσίαση του στρατιωτικού και πολιτικού Γιάννη Μακρυγιάννη από την κα Τίνα Αντωνοπούλου, φιλόλογο.

2) Διάλεξη με θέμα « Ο Μακρυγιάννης στην ελληνική ποίηση του 19ου και 20ου αιώνα» από τον κ. Ευριπίδη Γαραντούδη, καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

3) Δρώμενο μικρής διάρκειας, το υλικό του οποίου αντλήθηκε από τα "Απομνημονεύματα" του Μακρυγιάννη. Το δρώμενο επιμελήθηκαν οι φιλόλογοι

κ. Νικ. Μπουμπάρης και η κα Τίνα Αντωνοπούλου.

4) Μουσική και τραγούδια, αφιερωμένα στον Μακρυγιάννη από την ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης με την επιμέλεια του κ. Πάρη Μάμα, μαέστρου της Χορωδίας της Ερμιόνης.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

09:45 Συγκέντρωση επίσημων προσκεκλημένων στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης (ΙΛΜΕ).

10:00 Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Ταξιαρχών.

Πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό, κα Κωνσταντίνα Θανασιά. 10:30 Κατάθεση στεφάνων στον κήπο των Ερμιονιτών αγωνιστών Μητσαίων.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας. 10:45 Βουλευτικό οίκημα Ερμιόνης (Μουσείο).

Ξενάγηση από την Πρόεδρο του ΙΛΜΕ, κα Τίνα Αντωνοπούλου.

 

 

Η «κατ' επανάληψιν» Γ' Εθνοσυνέλευση 1827 στην Ερμιόνη

 

Η Γ' Εθνοσυνέλευση κατατάσσεται στις σπουδαίες Εθνοσυνελεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ξεκίνησε τις εργασίες της στην Επίδαυρο (6 Απριλίου 1826), αλλά αιφνιδίως διεκόπη, λόγω της πτώσης του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826).

 

Συνεκλήθη «κατ' επανάληψιν» στην Ερμιόνη (18 Ιανουάριου 1827 έως 17 Μαρτίου 1827) και ολοκλήρωσε τις εργασίες της στην Τροιζήνα στις 5 Μαΐου 1827. Στην Ερμιόνη συνήλθε με την προτροπή και καθοδήγηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και οι εργασίες της έλαβαν χώρα στο «Βουλευτικό οίκημα», το οποίο στεγάζει σήμερα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης.

 

Η Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Ερμιόνη αναδείχθηκε σπουδαίος πυλώνας στήριξης της Ελληνικής Επανάστασης, γιατί επωμίσθηκε δυναμικά τον ρόλο της «επίσημης Κυβέρνησης». Συνάμα, όρισε με σαφήνεια ως Πολίτευμα της χώρας το Κοινοβουλευτικό, στη βάση του οποίου συντάχθηκε λίγους μήνες αργότερα το Σύνταγμα της Τροιζηνίας.

 

Επιπροσθέτως, εκδήλωσε την εθνική ανάγκη για την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας και σφυρηλάτησε την εθνική ενότητα και συμφιλίωση των Ελλήνων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη