Το Βολτ για τις Δηλώσεις Τραμπ και την Ευρωπαϊκή Άμυνα

 


Σε πρόσφατη ομιλία του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές του 2024 Ντόναλντ Τραμπ είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε χώρες του ΝΑΤΟ που δεν πιάνουν (προεραιτικό) το στόχο του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, “όχι δεν θα σας προστάτευτα [αν σας επιτίθενται η Ρωσία], ίσα ίσα θα τους ενθάρρυνα να κάνουν οτιδήποτε θέλουν. Πρέπει να πληρώσετε, πρέπει να πληρώσετε το λογαριασμό σας.”


Δεδομένου ότι είναι πιθανό ο Ντόναλντ Τραμπ να επανέλθει στην Προεδρία των ΗΠΑ μετά τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να μην συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του στην ευρωπαϊκή άμυνα είναι υπαρκτό. Αυτό μάλιστα θα επηρεάσει περισσότερο τις χώρες στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, όπως η Εσθονία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες ήδη ξοδεύουν τεράστια ποσά κάθε χρόνο για αμυντικές δαπάνες. 


Το Βολτ υποστηρίζει έμπρακτα, έχοντας ως επίσημη θέση του ως μέλος του Volt Europa, ότι ο μόνος τρόπος ώστε η Ευρώπη να είναι ασφαλής είναι η δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού που θα προστατεύει τα σύνορά της από την Φινλανδία ως την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ αναδεικνύουν την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό διότι ενώ τα κράτη-μέλη της ξοδεύουν συνολικά ποσά αντίστοιχα της Κίνας και πολύ μεγαλύτερα της Ρωσίας για την άμυνά τους, η στρατιωτική τους ισχύ είναι πολύ μικρότερη όσο αυτή είναι πολυδιασπασμένη. 


Η Ευρώπη πρέπει άμεσα να σταθεί στα πόδια της και να αποκτήσει τη δική της στρατιωτική ισχύ μέσω ενός Ευρωπαϊκού Στρατού.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη