Επιστολή της Φιλοζωικής Ομοσπονδίας «Νέμεσις» στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για πυροτεχνήματα και εκδηλώσεις

Φωτογραφία από την Ιστοσελίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Επιστολή προς την διοίκηση και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το θέμα των εκδηλώσεων και των πυροτεχνημάτων, που  χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο ίδρυμα , και έχουν ως αποτέλεσμα την τρομοκράτηση μικρόσωμων ζώων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το ίδρυμα αυτό, αποστέλλει η Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία «Νέμεσις«, εκφράζοντας με αυτόν  τον τρόπο προς το ίδρυμα τις θέσεις και τις απόψεις της επάνω στο συγκεκριμένο θέμα.


Προς: Πρόεδρο και Διοίκηση του Ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ 

Θέμα: Εκδηλώσεις και Πυροτεχνήματα

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

Κάθε χρόνο σε πολλές από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τόσο από εσάς όσο και από διάφορους δήμους, αλλά και επιχειρηματίες, όπως ιδιοκτήτες του­ριστικών καταλυμάτων σε όλη τη χώρας, πυροτεχνήματα εκρήγνυνται στον ουρανό γεμίζοντάς τον φώτα και χρώματα.


Το θέαμα είναι φαντασμαγορικό για πολλούς από εμάς, αλλά για τους αγαπη­μένους μας τετράποδους φίλους μας οι εκκωφαντικοί, οι ξαφνικοί και επαναλαμβα­νόμενοι θόρυβοι, αποτελούν το απόλυτο βασανιστήριο. Ας σημειωθεί , ότι ο θόρυβος των πυροτεχνημάτων φθάνει τα 190db, ενώ ο πυροβολισμός τα 140db και ορισμένων αεριωθούμενων αεροπλάνων τα 100db.

 

Μάλιστα δεν είναι μόνο τα μικρόσωμα ζώα που τρομοκρατούνται από τα πυρο­τεχνήματα, καθώς έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά θανάτων αλόγων από ανακο­πές ή ατυχήματα, που οδηγήθηκαν από τον φόβο τους. Οι γάτες και οι σκύλοι λόγω της οξυμένης ακοής τους αντιλαμβάνονται τα πυροτεχνήματα πολύ πιο έντονα και τραυματικά από ότι οι άνθρωποι.

 

Πρόκειται για μια τρομακτική εμπειρία που μπορεί να σημαδέψει ψυχολογι­κά ένα ζώο ή ακόμα και να του προκαλέσει σωματικά προβλήματα (ιλλίγγους, προ­βλήματα ακοής ή καρδιάς από το σοκ, προσωρινή παράλυση κλπ).

 

Ακόμα πάνω στον πανικό τους προσπαθώντας να προφυλαχτούν και να κρυ­φτούν χάνουν τον προσανατολισμό τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται από τα σπίτια τους.

 

Κατά τη διάρκεια της έκρηξης πυροτεχνημάτων πολλά πουλιά θα πετάξουν μακριά, πολλά από αυτά πεθαίνουν από ανακοπή, άλλα συγκρούονται με κτίρια και πολλά νεογνά πεθαίνουν από αφυδάτωση ή ασιτία όταν οι τρομοκρατημένοι και απο­προσανατολισμένοι γονείς τους αδυνατούν να βρούνε το δρόμο για τη φωλιά.

 

Το ίδιο συμβαίνει και στα ιπποειδή, που από το πανικό, το σοκ και το τρόμο τους, υπερπηδούν τις περιφράξεις, στις οποίες βρίσκονται, πολλά σκοτώνονται ή τραυματί­ζονται σοβαρά ή και ακόμη γίνονται πρόξενοι τροχαίων ατυχημάτων ή δυστυχημάτων

 

 

 

 

Άλλο ένα σοβαρότατο θέμα που προκύπτει είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ρύπανση των υδάτων από τα μείγματα χημικών ουσιών που περιέχουν τα πυροτε­χνήματα, όπως και αναπνευστικά προβλήματα σε ανθρώπους, που πάσχουν από άσθμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες και πολύ περισσότερα αναπνευστικά προ­βλήματα σε ζώα.

 

Η χρήση κροτίδων, πυροτεχνημάτων και άλλων εκρηκτικών με μοναδικό σκο­πό την προσωρινή διασκέδαση και με τόσο σοβαρό αντίκτυπο στις μη ανθρώπινες ζωές, αποτελεί μια εγωιστική συνήθεια μας που πρέπει να σταματήσει άμεσα. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο πρέπει να αντισταθούμε για το καλό χιλιάδων πλασμάτων, που δε φταίνε σε τίποτα και δε μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Ζητάμε ως “ΝΕΜΕΣΙΣ” να γιορτάζετε και γιορτάζουμε κάθε εκδήλωσή σας από εδώ και στο εξής με τα εξίσου φαντασμαγορικά αλλά αθόρυβα και πολύ περισσότερο ασφαλή για τη ζωή όλου του οικοσυστήματος πυροτεχνήματα, μολονότι κάποια στιγμή και αυτά θα πρέπει να καταργηθούν, καθότι τα επιβλαβή τοξικά σωματίδια, που απελευθερώνονται κατά την έκρηξη, προκαλούν μόλυνση στο περιβάλλον και θέματα υγείας σε ασθματικούς ανθρώπους και ζώα !!!

 

 

 

Ας αναδείξουμε όλοι μας με τον τρόπο αυτό τον πολιτισμό μας και τις φιλοζωικές και περιβαλλοντικές μας ευαισθησίες.

 

Ας γίνει το εμβληματικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που ως στόχο του έχει την προαγωγή του πολιτισμού, φωτεινό παράδειγμα για όλους!

Απλά γιατί ο σεβασμός προς τα άλλα ζώα είναι ένδειξη πολιτισμού.

Εν αναμονή απαντήσεώς σας, σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε σε όλους σας μια όμορφη νέα χρονιά

Με εκτίμηση

Νατάσα Μπομπολάκη Πρόεδρος της

Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νέμεσις Περιβάλλον, Ζώα, αντι Κυνήγι Νομικός


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη