Μια εκδήλωση γνωριμίας με τον υγρότοπο Ναυπλίου- Νέας Κίου


Σάββατο 27 Μαΐου 2023, ώρα 17.30

Πλησιάζει η 5η Ιουνίου, η ημέρα που έχει θεσπιστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σαν Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.

Μια όμορφη και εποικοδομητική συνεργασία φορέων και συλλόγων θα δώσει το παρών στο φετινό εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος, με μια εκδήλωση- γιορτή, το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, στις 5:30 το απόγευμα, στον Υγρότοπο Ναυπλίου-Νέας Κίου, απέναντι από το πυρηνελαιουργείο ΗΛΣΑΠ.

Το Ίδρυμα Περιβάλλοντος Αργολικού κόλπου (Argolic Environment Foundation –AEF), η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι φίλοι του Υγρότοπου Ναυπλίου –Νέας Κίου, οι ψαράδες της Νέας Κίου και το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) της Νέας Κίου διοργανώνουν μια κοινή δράση με στόχο την προβολή και προστασία του Υγρότοπου της περιοχής.

Η δράση απευθύνεται τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς και μαθητές) και περιλαμβάνει ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για την αξία των Υγροτόπων, παρατήρηση πουλιών, προτάσεις ανάδειξης και βελτίωσης της περιοχής καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα την προστασία των Υγροτόπων και της πολύτιμης ορνιθοπανίδας.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα συντονίζονται από τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Νέας Κίου και εκπροσώπους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Στη δράση αυτή θα γίνει επίσης γνωριμία και αποτίμηση του προγράμματος ΑΡΓΟΛΙΚΟΡΑΜΑ, που συντονίζει το Ίδρυμα Αργολικού Περιβάλλοντος.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα:

οι ψαράδες του Αργολικού Κόλπου υιοθετούν έναν βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης των ακτών από πλαστικά και της υπεραλίευσης. Απέχουν από την αλιεία κατά τον μήνα Μάιο, σημαντικό μήνα για την αναπαραγωγή ψαριών. Το συγκεκριμένο αυτό διάστημα γίνεται καθαρισμός ακτών και άλλων φυσικών τοπίων.

Σκοπός του προγράμματος είναι να αλλάξουν σταδιακά οι αλιείς τις αλιευτικές τους μεθόδους σε πιο βιώσιμες πρακτικές και αυτό γίνεται και με την παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων για την βιώσιμη αλιεία, που προσφέρονται στους αλιείς μέσα από το Πρόγραμμα. Για πρώτη χρονιά το πρόγραμμα υλοποιείται στην Νέα Κίο.

23 αλιείς παρακολούθησαν σεμινάρια για την ασφαλή απελευθέρωση των σαλαχιών και των καρχαριών από τα δίχτυα τους και έμαθαν για τον αλιευτικό τουρισμό την Παρασκευή 19 Μαΐου. Οι αλιείς θα συμμετέχουν σε καθαρισμούς στον υγρότοπο καθώς και σε άλλα τοπία φυσικής ομορφιάς της περιοχής μεταξύ 23- 26 Μαΐου.

(Το πρόγραμμα ΑΡΓΟΛΙΚΟΡΑΜΑ συγχρηματοδοτείται από το AEF και το Blue Marine Foundation)

Σας καλούμε λοιπόν, μικρούς και μεγάλους, το απόγευμα του Σαββάτου 27 Μαΐου 2023 να μιλήσουμε για το μικρό, μα τόσο σημαντικό υγρότοπο της περιοχής μας, να εκτιμήσουμε την αξία του, να παρατηρήσουμε με τηλεσκόπια και κιάλια τους φτερωτούς επισκέπτες, να εντοπίσουμε θετικές και αρνητικές ανθρώπινες παρεμβάσεις, να συζητήσουμε, να προτείνουμε.

Οι μικροί μας φίλοι (που θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους) θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο τα «μυστικά» ενός υγρότοπου και να εκφραστούν δημιουργικά.

Σας περιμένουμε!

Η εκδήλωση είναι μια χορηγία του Argolic Environment Foundation.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη