Buongiorno με ιταλικό πρωινό



 Το ιταλικό πρωινό – la colazione – είναι ένας μικρός καθημερινός κανόνας που δεν διαπραγματεύεται: είναι αποκλειστικά γλυκό. Σε αντίθεση με την Ελλάδα και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το τραπέζι γεμίζει τυριά, ζαμπόν και αυγά, στην Ιταλία τέτοια εικόνα δεν υπάρχει. Μην περιμένετε λοιπόν να δείτε τους ντόπιους να καταβροχθίζουν αλλαντικά από το πρωί· το αγγλικό πρωινό απέχει… έτη φωτός από το ιταλικό.

Το ιταλικό πρωινό στο μπαρ

Για τους περισσότερους Ιταλούς, η μέρα αρχίζει στο μπαρ. Κυριολεκτικά στο πόδι. Σε πέντε λεπτά – και πολλές φορές σε λιγότερα – έχουν πιει τον καπουτσίνο τους, έχουν φάει το cornetto τους και έχουν ήδη ξεκινήσει για τη δουλειά. Η εμπειρία για έναν ξένο είναι σχεδόν εντυπωσιακή: ανάμεσα σε δύο γουλιές, βλέπεις τους Ιταλούς να μπαινοβγαίνουν, να παραγγέλνουν, να χαιρετούν και να εξαφανίζονται, αφήνοντας πίσω τους μόνο το άρωμα του φρεσκοκομμένου καφέ.

Το πιο κλασικό πρωινό είναι un cornetto e un cappuccino. Το cornetto μπορεί να είναι γεμιστό με Nutella, μαρμελάδα, μέλι ή κρέμα, ή εντελώς άδειο – πάντα όμως μαλακό και γλυκό. Ο καπουτσίνο πίνεται σε τρεις-τέσσερις γουλιές. Και εδώ ο κανόνας είναι αυστηρός: ο καπουτσίνο πίνεται μόνο το πρωί. Μετά το μεσημέρι θεωρείται σχεδόν αταίριαστο.

Φυσικά, το μπαρ προσφέρει κι άλλες επιλογές: caffè macchiato (εσπρέσο με μια σταγόνα γάλα), caffelatte (περισσότερος καφές με λίγο γάλα) και latte macchiato (πολύ γάλα με μια σταγόνα καφέ), συνήθως σε ψηλό γυάλινο ποτήρι.

Το πρωινό στο σπίτι

Παρότι το cappuccino είναι ο «βασιλιάς» του πρωινού, στο σπίτι σπάνια θα τον συναντήσετε. Οι Ιταλοί φτιάχνουν κυρίως εσπρέσο στη moka, συνοδευόμενο από fette biscottate με μαρμελάδα ή Nutella, μια χούφτα μπισκότα – ναι, τα μπισκότα καταναλώνονται μαζικά και αποκλειστικά το πρωί – μίνι κρουασάν ή κλασικά δημητριακά με γάλα.

Τοπικές ιδιαιτερότητες

Οι διατροφικές συνήθειες στην Ιταλία αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή. Έτσι, ενώ στη Ρώμη το cornetto κυριαρχεί παντού, στη Σικελία το πρωινό μπορεί να μοιάζει με γλυκιά γιορτή: μπριός με γρανίτα, μια δροσερή, απολαυστική ιδιαιτερότητα που συνοψίζει τον νότιο χαρακτήρα του νησιού.

Στο τέλος, το ιταλικό πρωινό παραμένει μια καθημερινή υπενθύμιση ότι η μέρα ξεκινά καλύτερα με κάτι γρήγορο, γλυκό και απλό – και, φυσικά, πάντα με καφέ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη