Πορτογαλική Κουζίνα: Η Γεύση της Παράδοσης μέσα από τον Μπακαλιάρο

 


Όταν μιλάμε για την πορτογαλική κουζίνα, μία λέξη έρχεται πρώτη στο μυαλό: μπακαλιάρος. Στην Πορτογαλία συχνά λένε πως υπάρχουν 365 συνταγές για το bacalhau, μία για κάθε μέρα του χρόνου. Στην πραγματικότητα, οι καταγεγραμμένες εκδοχές ξεπερνούν τις 600, καθιστώντας τον μπακαλιάρο το απόλυτο εθνικό σύμβολο της γαστρονομίας τους.

Η σχέση των Πορτογάλων με τον μπακαλιάρο δεν είναι απλώς γευστική,
είναι βαθιά ιστορική και συναισθηματική. Για έναν λαό ναυτικό, φτωχό και εξαρτημένο από το ταξίδι, ο μπακαλιάρος ήταν θησαυρός επιβίωσης. Ήταν ένα ψάρι που έφτανε εκεί όπου τίποτα άλλο δεν έφτανε: μπορούσε να διατηρηθεί για μήνες χάρη στο αλάτισμα, ταξίδευε εύκολα και ήταν τόσο οικονομικό ώστε οικογένειες που δεν είχαν δει ποτέ θάλασσα στη ζωή τους μπορούσαν να το αγοράσουν.

Αυτή η θαλασσινή «γέφυρα» έφτασε και στην Ελλάδα ήδη από τον 15ο αιώνα. Πορτογάλοι έμποροι αντάλλασσαν τον πολύτιμο μπακαλιάρο με ελληνικό ελαιόλαδο και σταφίδες, δημιουργώντας έναν κύκλο γεύσεων που ενώνει μέχρι σήμερα τις δύο κουζίνες. Στην Πορτογαλία, το bacalhau είναι τόσο σημαντικό, που σερβίρεται ακόμα και ως… πρωινό! Και γύρω από το τηγάνι του συγκεντρώνονται συχνά τρεις γενιές γυναικών, καθεμία με το δικό της μυστικό για το ξαρμύρισμα, το λάδι, την κρούστα. Μια τελετουργία τόσο γνώριμη και σε εμάς.

Σήμερα, σας παρουσιάζουμε μια από τις ωραιότερες και πιο χαρακτηριστικές πορτογαλικές συνταγές: Bacalhau με ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και ελιές. Μια συνταγή απλή, μεσογειακή, γεμάτη χρώματα και αρώματα που θυμίζουν γιατί η πορτογαλική κουζίνα θεωρείται από τις πιο αυθεντικές της Ευρώπης.

Συνταγή: Μπακαλιάρος με ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και ελιές

(meia dose de Bacalhau)

Υλικά

  • 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες

  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

  • 3 κουτ. σούπας λευκό ξηρό κρασί

  • 200 γρ. ντοματάκια κονκασέ

  • 6 πατάτες κομμένες σε ροδέλες

  • 350 γρ. παστό μπακαλιάρο, καλά ξαλμυρισμένο

  • 1/2 φλιτζάνι μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι

  • 1 φύλλο δάφνης

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

  2. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τη δάφνη και ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει.

  3. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε από πάνω τις πατάτες και τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Περιχύνουμε με λίγο έξτρα ελαιόλαδο.

  4. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά.

  5. Αφαιρούμε τα καλύμματα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει ο μπακαλιάρος.

  6. Δέκα λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε τις μαύρες ελιές και αφήνουμε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Μια Γεύση Πορτογαλίας στο Πιάτο σας

Με λίγα και απλά υλικά, η συνταγή αυτή μεταφέρει στο τραπέζι σας το άρωμα της πορτογαλικής παράδοσης. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει μεσογειακά στοιχεία με την αυθεντική ταυτότητα της χώρας, αποδεικνύοντας γιατί ο μπακαλιάρος παραμένει τόσους αιώνες το πιο αγαπημένο τους τρόφιμο.

Ετοιμάστε το, απολαύστε το και… ταξιδέψτε γευστικά μέχρι τη Λισαβόνα χωρίς να φύγετε από την κουζίνα σας!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη