Η Ισπανία δεν είναι απλώς η χώρα του flamenco και των tapas είναι και μια χώρα με βαθιά ριζωμένη κουλτούρα καφέ, που διαφέρει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές παραδόσεις. Οι Ισπανοί πίνουν πολύ καφέ, τον απολαμβάνουν σε κάθε στιγμή της ημέρας και τον έχουν εντάξει στην καθημερινότητα και στις κοινωνικές συναναστροφές τους με τρόπο που αποκαλύπτει πολλά για το μεσογειακό τους ταμπεραμέντο.
Παρόλο που ο espresso αποτελεί τη βάση σχεδόν όλων των ισπανικών καφέδων, αυτό που κάποτε έκανε την ισπανική εμπειρία πραγματικά ιδιαίτερη ήταν το καβούρδισμα torrefacto. Σε αυτή τη μέθοδο, οι κόκκοι καβουρδίζονταν σε υψηλή θερμοκρασία με την προσθήκη ζάχαρης, δημιουργώντας ένα πολύ σκούρο προφίλ, με νότες καπνού και καραμέλας. Αν και σήμερα το torrefacto τείνει να εξαφανιστεί από τις σύγχρονες καφετέριες, παραμένει ζωντανό σε παραδοσιακά καφενεία, διατηρώντας ένα κομμάτι της ιστορικής ταυτότητας της χώρας.
Αυτό που παραμένει αναλλοίωτο, όμως, είναι η κοινωνική διάσταση του καφέ. Οι Ισπανοί πίνουν καφέ σε κάθε διάλειμμα μέσα στη μέρα, σε συναντήσεις με φίλους, μετά τη δουλειά ή μετά το φαγητό. Τα καφέ είναι γεμάτα ζωή από το πρωί έως το βράδυ, κάνοντας τον καφέ κάτι πολύ περισσότερο από απλή συνήθεια: είναι τρόπος ζωής.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν πέντε από τους πιο χαρακτηριστικούς ισπανικούς καφέδες — τους καφέδες που θα σε κάνουν να νιώσεις πραγματικός local στην επόμενη επίσκεψή σου στην Ιβηρική.
Café Con Leche
Οπωσδήποτε ο πιο αγαπημένος καφές των Ισπανών. Πρόκειται για έναν espresso με άφθονο ζεστό γάλα, σε αναλογία περίπου 1:1, που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Cappuccino και Latte. Πίνεται συνήθως το πρωί, αλλά σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι Ισπανοί δεν έχουν κανέναν δισταγμό να τον παραγγείλουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ιδανικός για όσους θέλουν έναν γεμάτο, κρεμώδη καφέ με έντονη γεύση.
Café Cortado
Ο Cortado είναι ο «κομμένος» espresso, δηλαδή ένας δυνατός μονοποσικός espresso που απλώς «κόβεται» με λίγο αφρόγαλα. Είναι η ιδανική επιλογή για όσους βρίσκουν τον σκέτο espresso πολύ δυνατό, αλλά δεν θέλουν αρκετό γάλα ώστε να καταλήξουν σε Café Con Leche. Πίνεται οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα και αποτελεί παγκόσμιο αγαπημένο.
Café Con Hielo
Ίσως η πιο «χειροποίητη» εκδοχή παγωμένου καφέ που θα συναντήσεις. Ο σερβιτόρος φέρνει έναν ζεστό espresso και ένα ποτήρι με παγάκια, ώστε ο πελάτης να αποφασίσει πότε και πώς θα τον δροσίσει. Είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός καφές της Ισπανίας, μια απλή αλλά δροσερή εμπειρία που αντικαθιστά τον Freddo Espresso που γνωρίζουμε στην Ελλάδα.
Café Bombón
Η πιο γλυκιά ισπανική πρόταση, με καταγωγή από τη Βαλένθια. Φτιάχνεται από ίσες ποσότητες espresso και γάλακτος εβαπορέ, σερβιρισμένα σε γυάλινο ποτήρι ώστε να φαίνονται οι στρώσεις. Όταν ανακατευτεί, αποκτά μια γεύση που θυμίζει καραμέλα — εξού και το όνομά του.
Carajillo
Ο… «δυνατός» ισπανικός καφές, ένας espresso με μια πινελιά brandy, ρούμι ή Licor 43. Παλιά το έπιναν οι στρατιώτες για κουράγιο — από τη λέξη coraje. Σήμερα είναι ένας δημοφιλής digestif που προσφέρει ένταση και άρωμα.
Οι Ισπανοί αποφεύγουν να «τσουγκρίζουν» τα φλιτζάνια καφέ — το θεωρούν γρουσουζιά. Όμως εμείς, γνωρίζοντας πλέον τα αγαπημένα τους ροφήματα, μπορούμε να πούμε με σιγουριά: Salud!

Δημοσίευση σχολίου