Σαββατιάτικη Κουζίνα: Χοιρινό κοκκινιστό με μπάμιες, φρέσκο δυόσμο και λαχανικά

 


Κάθε Σάββατο, μια νέα πρόταση για το τραπέζι σας — σήμερα ένα πιάτο που συνδυάζει παράδοση και αρώματα της ελληνικής κουζίνας: χοιρινό κοκκινιστό με μπάμιες, μπόλικο κρεμμύδι και φρέσκο δυόσμο. Απλό, αρωματικό και ιδανικό για οικογενειακό γεύμα.

Μερίδες: 4, Προετοιμασία: 30′, Μαγείρεμα: 50′

Υλικά

  • 1 κιλό ψαρονέφρι (2 κομμάτια περίπου), κομμένο σε φέτες 4 εκ.

  • 1 κιλό μπάμιες, καθαρισμένες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)

  • 60 ml ξίδι

  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, χοντροτριμμένα

  • 5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες μαζί με τα υγρά τους

  • Φύλλα από ½ μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα

  • 70 ml ελαιόλαδο

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία για τις μπάμιες:
    Βράζουμε τις μπάμιες για 5 λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις στραγγίζουμε, τις ραντίζουμε με το ξίδι και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τη χαρακτηριστική «βλέννα» κατά το μαγείρεμα.

  2. Σοτάρισμα κρέατος:
    Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι 3–4 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ψαρονέφρι, αφήνοντάς το να ροδίσει ελαφρά για 2–3 λεπτά.

  3. Μαγείρεμα στη σάλτσα:
    Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλατοπίπερο και τόσο ζεστό νερό ώστε μόλις να καλύπτει το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το ψαρονέφρι. Το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και το κρατάμε στην άκρη.

  4. Μαγείρεμα μπαμιών:
    Ξεπλένουμε τις μπάμιες από το ξίδι και τις ρίχνουμε στη σάλτσα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Σιγομαγειρεύουμε 20–25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα.

  5. Τελικό δέσιμο:
    Στα τελευταία 5 λεπτά επαναφέρουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα ώστε να δέσουν τα αρώματα και να ελέγξουμε το αλάτι.

Ένα πιάτο που απογειώνει τις μπάμιες και δίνει στο χοιρινό τον απόλυτο καλοκαιρινό χαρακτήρα. Απολαύστε το ζεστό, με φρέσκο ψωμί για να «καθαρίσετε» τη σάλτσα μέχρι σταγόνας!

Καλή όρεξη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη