Κορινθία | Η άλλοτε εύφορη γη που αφέθηκε στην τύχη της

Φωτογραφίες από το Pixabay

Η Κορινθία υπήρξε κάποτε μια περιοχή-πρότυπο για την ελληνική γεωργία, ικανή να τροφοδοτεί όχι μόνο την εγχώρια αγορά, αλλά και να εξάγει φρούτα και καρπούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα, όμως, η άλλοτε ακμάζουσα αυτή αγροτική ζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρή πρόκληση της ξηρασίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Inside Story, σε πολλές περιοχές του νομού τα βερίκοκα και η σταφίδα σουλτανίνα – προϊόντα που κάποτε αποτελούσαν τη βάση της τοπικής οικονομίας – έχουν πλέον χάσει τη δυναμική τους. Τα κτήματα, που περνούσαν από γενιά σε γενιά και τα κορινθιακά προϊόντα που έφταναν διαχρονικά σε αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, δεν αποφέρουν πια το εισόδημα που στήριζε την τοπική κοινωνία.

Φωτογραφία από τον Couleur στο Pixabay

Η κρίση στην παραγωγή: από την ακμή στην εγκατάλειψη

Τα βερίκοκα της Κορινθίας ήταν φημισμένα για το μεγάλο τους μέγεθος, όπως και όλα τα πυρηνόκαρπα που καλλιεργούνταν στην περιοχή. Η σουλτανίνα, επίσης, διακρινόταν για τη γεύση και την εμπορική της αξία. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία, η παραγωγή αυτών των καλλιεργειών έχει μειωθεί δραματικά εξαιτίας της λειψυδρίας, ενός χρόνιου πλέον προβλήματος για την περιοχή.

Φωτογραφία από τον mismal στο Pixabay


Οι αγρότες αδυνατούν να ποτίσουν τα χωράφια τους, με αποτέλεσμα τα φρούτα να υποβαθμίζονται ποιοτικά, να χάνουν την εμπορική τους αξία και σταδιακά να εγκαταλείπονται οι καλλιέργειες. Τα παλιά κτήματα με βερικοκιές μετατρέπονται σε δασικές εκτάσεις, ενώ τα αμπέλια ξεραίνονται και πεθαίνουν.

Πέρα από την κλιματική κρίση: τι φταίει;

Αν και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν ολόκληρη τη νότια Ευρώπη – και φυσικά και την Ελλάδα – με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκτιμά ζημίες 28 δισ. ευρώ ετησίως στον αγροτικό τομέα λόγω λειψυδρίας, στην περίπτωση της Κορινθίας οι αιτίες της κρίσης δεν περιορίζονται μόνο στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

 


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη