Ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις βυζαντινές εκκλησίες που βρίσκονται δίπλα μας

 


Ένα ταξίδι στον χρόνο, πραγματοποιήσαμε σήμερα, μέσα από τις βυζαντινές εκκλησίες που βρίσκονται δίπλα μας, σε δύο πολύ κοντινά στο Ναύπλιο χωριά. Ο λόγος για την Αγία Τριάδα, αλλιώς γνωστή ως Μέρμπακα (Η Ενετικής προελεύσεως ονομασία της), και το Πλατανίτι. Και τα δύο κρύβουν μυστικά που εμείς ανακαλύψαμε. Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι στα κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος ήταν ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης, ενώ την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Δήμος Ναυπλιέων.

 

Πρώτος σταθμός αυτού του ταξιδιού ήταν ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αγία Τριάδα, Βυζαντινός ναός, ο οποίος έχει οικοδομηθεί στο πρώτο μισό του 13ου αιώνα και έχει συνδεθεί με τον έχει συνδεθεί με τον Λατίνο αρχιεπίσκοπο Κορίνθου τον 13ο αιώνα, Wilhem von Moerbeke, από τον οποίο προήλθε η επωνυμία του ναού και ολόκληρου του χωριού.

 


Στο εξωτερικό του ναού παρατηρούμε σημάδια που τον συνδέουν με την αρχαία Ελλάδα, όπως για παράδειγμα την επιτύμβια στήλη στο πλάι καθώς και το κιονόκρανο στο καμπαναριό.

 

Στο εσωτερικό του, κάτω από Ιερό, υπάρχει μία ταφική κρύπτη που σήμερα μπορούμε να δούμε μόνο το ένα μέρος της όπως φαίνεται από το τζάμι που υπάρχει στο δάπεδο του ναού.

 

Στην συνέχεια, φτάσαμε στον δεύτερο σταθμό του ταξιδιού μας που ήταν ο Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Πλατανίτι.

 

Ο συγκεκριμένος ναός, επίσης βυζαντινός, βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα νοτιοανατολικά του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

 

Έχει τρεις εισόδους, από μία στη δυτική, στην βόρεια και στην νότια όψη.

Οι τοίχοι του αποτελούνται από λιθοπλίνθους, ενώ ,στο κωδωνοστάσιο του μνημείου υπάρχει ένα κιονόκρανο το οποίο σε συνδυασμό με τις λιθοπλίνθους, που αποτελούν τους τοίχους του ναού, δίνουν σε αυτό το μνημείο μια αρχαιοπρεπή όψη.


Ο ναός αποτελεί μέλος μιας ομάδας ναών του ίδιου τύπου που ανεγέρθηκαν στην Αργολίδα στα τέλη του 17ου αιώνα, κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας.


Ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας ήταν ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά από τον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο ίδιο χωριό, στο Πλατανίτι Αργολίδας.

Όπως μάθαμε, για την ιστορία του συγκεκριμένου μνημείου, δεν υπάρχουν ιστορικές ή επιγραφικές μαρτυρίες, αλλά γνωρίζουμε ωστόσο ότι χρονολογείται περίπου στα μέσα του 12ου αιώνα.

 

Σώζεται ως ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο, ενώ παράλληλα βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Άργους.














































Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη