To παλιό Ξενία

 


*Άρθρο της Κατερίνα Γραμματικού

Η αριστοκρατία κόπηκε σε μικρά γυαλιά


Το παλιό Ξενία, το «σπιρτόκουτο» όπως το λένε οι ντόπιοι, κτίστηκε την περίοδο της δικτατορίας μαζί με πολλά ακόμη στην Ελλάδα· ένα από αυτά είναι στο Ναύπλιο αν και σήμερα τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές του δόξες. Αντιθέτως, αποτελεί χώρο αποδόμησης.


Τα υλικά και η μεταμόρφωση της ύλης ανασυνθέτουν την αισθητική σε τοπίο μεταλλάξιμο. Κάθε ιστορική μνήμη αναγράφει/μεταγράφει το παρελθόν της.


Τα δωμάτια με θέα επαρκούν πλέον δίχως κόσμο

Κάπου εδώ γύρω ακούγεται το κουδούνι του check in, το σύριγμα από τις βαλίτσες στα χέρια του αχθοφόρου, οι επισκέπτες που ετοιμάζονται να κατέβουν στην πλαζ, πιτσιρίκια μαλώνουν φωνάζοντας γιατί κάτι απαιτούν.

Tα σπασμένα γυαλιά στο πάτωμα, τζάμια ίσως και η σκόνη ως το συνεχές του χρόνου κάθεται τώρα παντού.

Κάποτε ήταν συγυρισμένα και στα μεταλλικά έπιπλα βεράντας συνωστίζονταν καλοντυμένα ζευγάρια, καθωσπρέπει οικογένειες· σήμερα πλαισιώνονται από γκράφιτι στους τοίχους και λιμνάζοντα νερά.


Η ήσυχη ραστώνη διακόπτεται από το τυχαίο άνοιγμα του παραθύρου όταν ο άνεμος τρυπώνει από την θάλασσα του Αργολικού φέρνοντας στην αύρα του λίγη μνήμη και ίσως νοσταλγία.

 

Μοιάζει με ονειρόσπιτο το παλιό Ξενία, βιωματικό χώρο για τους κατοίκους του Ναυπλίου και τους αλλοτινούς επισκέπτες. Το σύγχρονο κάποτε κόσμημα της Ακροναυπλίας, ένας αξιολάτρευτος τόπος προορισμού που κανένα σημάδι δεν προμήνυε την εγκατάλειψη.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη