Τα οφέλη της θάλασσας στο πιάτο μας
Η συνταγή αυτή συνδυάζει την τρυφερή σάρκα ψαριού, ιδανικά σφυρίδας ή συναγρίδας, με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, Β12, σελήνιο και καλά λιπαρά — προσφέρει, δηλαδή, όχι μόνο μια γαστριμαργική απόλαυση, αλλά και μια θρεπτική λύση.
Η αρωματική κρέμα: μια νότα μεσογειακού καλοκαιριού
Η αρωματική κρέμα αποτελεί την καρδιά της συνταγής. Φτιάχνεται με ελαιόλαδο, φρέσκια ρίγανη, μαϊντανό και σκόρδο — υλικά που θυμίζουν τα αρώματα του ελληνικού καλοκαιριού. Το ψάρι αλείφεται με την κρέμα, τόσο εξωτερικά όσο και στην κοιλιά του, και στη συνέχεια μένει στο ψυγείο για περίπου σαράντα λεπτά, ώστε να “τραβήξει” όλη τη φρεσκάδα των μυρωδικών.
Ένας ζωμός που δίνει βάθος
Δεν πετάμε το κεφάλι του ψαριού: από αυτό, μαζί με τα κλωνάρια των μυρωδικών, φτιάχνουμε έναν ζωμό. Βράζοντας για 30 λεπτά και στη συνέχεια συμπυκνώνοντάς τον, αποκτάμε μια βάση για το λαδολέμονο, που θα προσδώσει στο πιάτο μας ένταση και φινέτσα.
Λαδολέμονο: φρεσκάδα και ισορροπία
Το λαδολέμονο ενώνεται αρμονικά από ελαιόλαδο, φρέσκο χυμό λεμονιού, ξύσμα λεμονιού και μια δόση πικάντικης μουστάρδας — και τέλος προστίθεται ο ζωμός από το ψάρι για επιπλέον βάθος. Είναι ένα ντρέσινγκ που “παντρεύει” αρμονικά τη θαλασσινή γεύση με τη λεμονάτη φρεσκάδα.
Τα χόρτα: απλότητα και φρεσκάδα
Τα βλίτα βράζονται σε αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά, ώστε να παραμείνουν τρυφερά και ζωηρά. Παράλληλα, τα κολοκυθάκια ψήνονται στο φούρνο, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς — μια απλή, υγιεινή προσέγγιση. Τέλος, προστίθεται χοντροκομμένο δυόσμο και αλατοπίπερο.
Το ψήσιμο του ψαριού
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε το αλειμμένο ψάρι. Το ψήσιμο διαρκεί περίπου 45 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του ψαριού, μέχρι η σάρκα να μαλακώσει και να “δέσει” με τα αρώματα της αρωματικής κρέμας.
Σερβίρισμα & συνοδεία
Το σερβίρισμα γίνεται με το ψάρι σε μια πιατέλα δίπλα στα βλίτα και τα ψητά κολοκυθάκια. Περιχύνουμε με λίγο λαδολέμονο, αλλά αφήνουμε και μέρος σε σαλτσιέρα, ώστε ο κάθε καλεσμένος στο τραπέζι να αποφασίσει πόσο θα βάλει στο πιάτο του.
Υλικά
Μερίδες: 4Για την αρωματική κρέμα
Για το λαδολέμονο
Για τα χόρτα


Δημοσίευση σχολίου