Βιωματική περιήγηση στην ιστορία του Ναυπλίου από τον Δήμο Ναυπλιέων

 


Ξενάγηση στην ιστορία του Ναυπλίου, έγινε σήμερα το πρωί από τον Δήμο Ναυπλιέων, με το σημείο εκκίνησης να βρίσκεται στην Πύλη της Ξηράς.


Ο κόσμος που συμμετείχε σε αυτήν την όμορφη ξενάγηση, συγκεντρώθηκε αρχικά στην Πύλη της Ξηράς, όπου αφού ειπώθηκαν από την ξεναγό του Δήμου Ναυπλιέων κα. Πόπη Καλκούνου, δυο λόγια για το σημείο αυτό, ξεκίνησε η πορεία προς την οδό Παπανικολάου, στην οποία όσοι βρεθήκαμε εκεί μάθαμε για το πως ήταν δομημένη κάποτε αυτή η γειτονιά. Για τα καταστήματα που υπήρχαν εκεί αλλά και την ζωή των ανθρώπων τότε, εκείνη την εποχή, μεταξύ των δεκαετιών του 1950 και του 1980.

Στην συνέχεια η ξενάγηση έφτασε στην πλατεία της Ιεράς Μητρόπολης του Αγίου Γεωργίου, όπου ενημερωθήκαμε για την ιστορία του ίδιου του ναού αλλά καθώς επίσης και για την ιστορία του κτηρίου που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία, το οποίο είχε διάφορες χρήσεις, όπου μία από αυτές ήταν η έδρα του πρώτου Υπουργείου Παιδείας, καθώς επίσης και του πρώτου τυπογραφείου που τύπωνε την πρώτη εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τους Ενετούς, ήταν για ένα χρονικό διάστημα, καθολικός ναός, ενώ στην συνέχεια μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τους Οθωμανούς Τούρκους, μετατράπηκε σε Τζαμί και όταν έγινε η απελευθέρωση της Ελλάδας, μετατράπηκε ξανά σε Ορθόδοξο Χριστιανικό Ναό, όπως από την αρχή είχε φτιαχτεί για αυτό.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου είδαμε το αντίγραφο από τον πίνακα του Leonardo Da Vinci,«Ο Μυστικός Δείπνος», και μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την ιστορία του ναού και τις αλλαγές που έχουν γίνει σε αυτόν κατά διαστήματα, από την αρχή της ανέγερσής του μέχρι σήμερα.

Συνεχίζοντας φτάσαμε στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα, την οποία κοσμούν μεταξύ άλλων, η προτομή του Ναυπλιώτη  λογοτέχνη Άγγελου Τερζάκη, και η κρήνη με την Οθωμανική επιγραφή, η οποία μάλιστα όπως μάθαμε έχει μεταφραστεί και στον Δήμο, σκέφτονται για την τοποθέτηση επιγραφής σε διπλανό σημείο, η οποία θα μας μεταφράζει τα λόγια της μαρμάρινης αυτής επιγραφής.


Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, με επιγραφή δίπλα στην είσοδό του, που αναφέρει για την δολοφονία, στο συγκεκριμένο σημείο, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, και υπάρχει και η προθήκη στο σημείο που εγκλωβίστηκε η σφαίρα που τον σκότωσε στον τοίχο του ναού.



Φεύγοντας από εκεί γνώρισα, απ΄έξω μόνο φυσικά το Χαμάμ, που υπάρχει στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, ενώ η ξενάγησή μας ολοκληρώθηκε στο αδιέξοδο της οδού Παπανικολάου, στο πίσω μέρος ενός ακόμα κτηρίου, παλαιότερα Τζαμιού, δηλαδή του Βουλευτικού.
































Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη